Rotterdammers maken Rotterdam

Ik hou van de Parel aan de Schie

Bart Muller Tekst
Gevloek en getier, maar ook enthousiasme en liefde. Het is de spagaat van Schiedam, de stad waar ik nu een paar maanden voor en in werk. Een weloverwogen keuze.

Ik ben geboren en getogen in Limburg. Ik woonde, studeerde en werkte in Enschede, Groningen, Dublin, Haarlem en Den Haag. Voordat ik de overstap maakte, heb ik mij natuurlijk goed voorbereid. Ik sprak veel mensen in en over de stad. Bij de kapper, in winkels, op het terras, bij de bakker en in de kroeg. Het beeld dat ik voorgeschoteld kreeg was lang niet altijd zo positief. En dat werd mij soms met niet mis te verstane 010-bewoordingen duidelijk gemaakt: “Het is hier een armetierige &*%$#@- bende!”

De onzekerheid die dit bracht, verdween al snel toen ik met enkele startende ondernemers in gesprek kwam. Toen ik over de prachtige Lange Haven liep, bij de Korenbeurs naar binnen stapte en op het raam klopte bij de directeur van het Stedelijk Museum. Wat een enthousiasme en liefde voor de stad! En mijn enthousiasme werd vervolgens alleen maar groter in de kennismakingsgesprekken die ik had met vrijwilligers, kunstenaars, ondernemers en hun verenigingen, ambtenaren, architecten, studenten, directeuren van culturele instellingen en ontwikkelaars.

Iedereen benadrukt dat er de afgelopen jaren veel is gebeurd. De ontwikkeling van de Lange Haven, de verbouwing van het Jenevermuseum, de aanpak van ondermijning in de Spaanse Polder en de ontwikkeling van het Havengebied. Maar dat is niet alles. Er staat nog heel veel op de rol: wonen op Schieveste, de verbouwing van het Stedelijk Museum, de Hoogstraat gaat op de schop. We moeten vooral doorgaan.

‘Het is steeds meer duidelijk dat we in deze stad alles samen moeten doen, en samen betekent ook echt samen’

Ook het beeld over de gemeentelijke organisatie wordt steeds positiever. Het is steeds meer duidelijk dat we in deze stad alles samen moeten doen. En samen betekent ook echt samen, waarbij afspraak ook echt afspraak is en iedereen daarvoor een eigen verantwoordelijkheid heeft.

Ik heb dan ook de mooiste baan van Schiedam, daarvan ben ik overtuigd. Samen met mijn team mag ik de ondernemers een handje helpen, de culturele sector verder versterken, mooie evenementen mogelijk maken, de vele prachtige monumenten beschermen, de binnenstad doorontwikkelen en meer toeristen naar deze stad halen. Hoe snel kun je verliefd worden op deze stad? Het was wellicht geen liefde op het eerste gezicht, maar mijn tweede blik was genoeg. Ik kan nu al zeggen dat ik een beetje van de Parel aan de Schie hou. En van verjaardagsfeestjes gelukkig: in 2025 is Schiedam 750 jaar oud. Een feest om nu al naar uit te kijken!