Kloppend hart van Rotterdam

Bewust zonder door te slaan

Rober Willemse Tekst
Beeld: Marieke Odekerken

Terwijl ik deze column schrijf zit ik met mijn ietwat corpulente lijf aan een heerlijk ontbijt op een zonovergoten terras. Stokbroodje filet speciaal, croissantje aardbeien, jus d’orange en cappuccino. Dit alles nadat ik gisteren tijdens mijn vaste vrijdagse borrel in drie mooie cafés geruststellende hoeveelheden prachtige pilzen heb gedronken, om daarna bij Hung Kee een bord mihoen, kip peper/zout, satésaus en kroepoek naar binnen te werken.

Het was net als iedere vrijdag genieten en ik kijk altijd uit naar zowel de vrijdagavond als de zaterdagochtend, kan ik vertellen. Net als alle andere dagen hoort op die zaterdagochtend het krantje er wel bij.

Betutteling

Tussen alle verontrustende berichten over de wereldmachten, zie ik steeds meer aandacht voor gezondheid. Je hebt het artikel over de effecten van alcohol nog niet uit, of de volgende kop over de schadelijke effecten van te veel zout en suiker schreeuwt om aandacht. Hoewel de resultaten van het alcoholonderzoek waren overdreven, weten we inmiddels dat roken, te veel drinken en zout en suiker, je niet gezonder maakt.

Dat houdt onze gasten in de horeca bezig, en de overheid ook. Die laatste vertaalt dit in wet- en regelgeving die ook bij ons terechtkomt: rookruimten die moeten verdwijnen, acrylamide – het spul dat friet, broodjes en pannenkoeken de bruine kleur geeft – dat omlaag moet en het zogenaamde Preventieakkoord, waarmee de overheid te veel eten, drinken en roken aan wil pakken.

Ik weet dat horecaondernemers hier niet altijd op zitten te wachten, maar is de gemiddelde burger deze betutteling niet ook af en toe helemaal beu? Allerlei heel kleine, extremistische clubs als clean air en STAP die in veel te rap tempo ons van alles proberen op te leggen en verbieden. Volgens mij moet je eerst draagvlak creëren als je effectief wilt zijn in het behalen van je doelen. Ik geloof echt wel dat er een keer een rookvrije generatie opstaat, maar dat lukt niet van vandaag op morgen.

Met alle horecaondernemers wil ik een deal maken. Ik zorg ervoor dat het standpunt van de KHN door iedereen wordt gehoord tijdens al die gesprekken over rookruimten, obesitas en alcoholconsumptie. Zo wordt er niet óver ons maar mét ons besloten én kunnen we inzetten op redelijke termijnen en uitvoerbare wetgeving voor onze leden. U zorgt er vervolgens voor dat in uw bedrijven nagedacht wordt over verantwoord gebruik van alcohol, zout en suiker

Met alle gezondheidsfreaks wil ik afspreken dat u iets minder extre-mistisch gedrag laat zien ten opzichte van uw vrienden en kennissen die er wat minder strak inzitten. Want genieten is volgens mij in de basis helemaal geen misdaad, toch?

En laat ik dan ook maar persoonlijk worden: ik wil met mijn supergedreven personal trainer Marichelle de Jong afspreken dat ik iets vaker kom dan de laatste tijd. Al zal het nooit zo vaak worden als zij wil en nodig vindt!

Een simpele afspraak lijkt mij. Bewuster zijn over ons aller gezondheid zonder daarin door te slaan. Cheers!