Rotterdammers maken Rotterdam

IJskoud de beste

Marcel Jongmans Tekst
Laura Buijtendijk Beeld

Bij de één eet je ambachtelijk Italiaans ijs volgens geheim recept, bij de ander kun je je hoorntje laten vullen met smaken als cherry mania, caipirinha en vlierbesbloesem. Een ding hebben ijsmakers Giovanni Olivo van Venezia en Robin Alting van De IJssalon gemeen: ze kregen de liefde voor het vak met de paplepel ingegoten.

IJssalon Venezia

Giovanni Olivo

IJssalon Venezia is een begrip in de stad. Giovanni Olivo leerde het vak van zijn vader, en die weer van zijn vader. Al meer dan vijftig jaar maakt de familie Olivo vers ijs volgens een oud Italiaans recept. “Mijn opa was de eerste die een ijssalon opende. Dat was begin vorige eeuw, in Leiden. Mijn vader nam het stokje van hem over en verhuisde vijftig jaar geleden naar Rotterdam. Deze zaak aan de Oude Binnenweg was eerst van hem.”

Venezia heeft qua inrichting wel iets weg van een klassieke pizzeria. Het is er een beetje donker, waardoor het lichtgevende schilderijtje van een meertje in Toscane achterin de zaak nog meer opvalt. Hier kun je niet alleen terecht voor een snel ijsje, maar zeker ook voor uitgebreide coupes, ijsstaart, cassata of een tiramisu. Op de kaart de bekende klassiekers, zoals de Peche Melba, Banaan Royal en Coupe Caramel.

‘Mijn machines maken slow-ijs’ 

Slow-ijs

Giovanni werd al vroeg aan het werk gezet. “Op mijn zestiende stond ik ijs te draaien voor mijn vader en werkte ik mee in de winkel. En nu probeer ik de salon met net zoveel liefde te runnen als mijn vader vroeger deed.” Elke dag begint hij vroeg met het maken van ijs. In de keuken – een kleine ruimte achter de winkel – staan drie oude Italiaanse ijsmachines. Ze maken langzame, draaiende bewegingen. “Ik noem mijn ijs daarom ook slow-ijs. Wat we hier maken is op basis van een oud, Italiaans familierecept. Dat is ons grootste geheim.” Maar volgens Olivo zit het succes ‘m voor een belangrijk deel in de juiste verhoudingen en de versheid van de ingrediënten.

In de winter is Venezia dicht. Olivo vertrekt dan voor een paar maanden naar Italië. Even bijtanken, noemt hij dat. Maar nu is het flink doorpoten. “Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat ben ik hier bezig. Het geld moet in deze maanden worden verdiend.” De machines zijn klaar, het is tijd om het verse ijs in de vitrine te zetten. De eerste klanten staan al in de rij.

Oude Binnenweg 125-B
3012 JC Rotterdam
(010) 411 2023
www.veneziaijssalon.nl

De IJssalon

Robin Alting

Hij zit graag voor zijn winkel aan de Meent. Ook vandaag vinden we Robin Alting met zijn benen op een bankje in z’n surfhemd. Genietend van de zon, terwijl er steeds nieuwe klanten zijn zaak De IJssalon inlopen. De zaak is al een paar keer uitgeroepen tot de beste van Nederland en is daardoor een belangrijke trekker op de Meent.

Binnen ziet het er trendy uit. In de keuken achter de toonbank draaien state-of-the-art ijsmachines vers ijs. Altings vader was banketbakker. Van hem leerde hij goede producten te maken. “Hij zei altijd: ‘Bespaar nooit op kwaliteit.’ Als ik iets wilde inkopen, vroeg hij me nooit hoe duur het was, wel hoe het smaakte.” Wijze lessen die Alting al tien jaar in zijn eigen zaak toepast. “Er is geen geheim recept. Goede, verse ingrediënten en vakmanschap, daar draait het om. Van slechte aardbeien kan ik geen goed ijs maken.”

‘Hier zit je niet voor een rustig praatje’

Bloesem plukken

Naast de klassieke smaken, zijn er in De IJssalon ook smaken verkrijgbaar als snickers, bastognekoek, cherry mania, almond crunch en caipirinha. Een paar weken per jaar is er vlierbesbloesemijs verkrijgbaar, waarvoor Alting eigenhandig de bloesem plukt. De doorloopsnelheid is hoog. Volgens Alting is dit niet een zaak waar je lang blijft plakken. “Als ik verliefd was dan zou ik met m’n vriendinnetje rustig bij Giovanni van Venezia gaan zitten”, lacht hij. 

Met meerdere vestigingen is De IJssalon niet alleen maar een Rotterdamse aangelegenheid. Zelfs in Marokko ontdekken ze nu Altings ijs. Zelf ijs maken doet hij niet meer. “Dat kan niet met zoveel zaken. Ik wil ook geen gevangene zijn van mijn onderneming. We werken het hele jaar door en ik wil tussendoor ook graag genieten van het leven.” Alting wordt vooral blij van de vrolijke mensen die zijn zaak bezoeken. “Hier komen mensen met een goed humeur. Als je het slecht naar je zin hebt, ga je geen ijs eten. Moet je dat ventje zien dansen voor de toonbank, omdat hij een ijsje krijgt. Mooi toch?” 

Meent 69A

3011 JD Rotterdam

(010) 413 35 44
www.deijssalon.nl