Kloppend hart van Rotterdam

Wat is gers in Rotterdam en wat niet?

Marcel Jongmans Tekst
Hans Reitzema Beeld

Een laboratorium voor bouwers

“Weet je wat ik niet gers vind aan Rotterdam? Dat we niet altijd zuinig omgaan met onze wederopbouwarchitectuur. Dit is een jonge stad, dan moet je juist het ‘nieuwe oude’ koesteren. Wat ik wel gers vind is dat we dé architectuurstad zijn en hét laboratorium voor de gebouwde omgeving. In Nederland en ver daarbuiten. Overal in de stad zie je de uitvindingen van ontwerpers en bouwers, die het lef hadden iets nieuws te doen. Neem het Justus van Effencomplex in Spangen. Een mijlpaal in de volkshuisvestingsbouw met z’n allereerste ‘galerij’. Zo’n verhoogde bovenstraat waarover de melkman met zijn kar de voordeuren kon bereiken, was nooit eerder toegepast. Het complex is schitterend gerenoveerd. En wat te denken van de Van Nelle Fabriek en het Groothandelsgebouw? Vernieuwende gebouwen waarmee Rotterdam de wereld verbaasde. Dat doen we nu ook weer met het waterplein (Benthemplein, red.). Daar gaat Rotterdam de wereld mee over.”

Bas van der Pol

Ontelbaar veel buurtinitiatieven

Foto: Hans Reitzema

“Leeszaal West vind ik geweldig. Het is een ‘bibliotheek’ waar je boeken mag brengen, lezen, ruilen of houden. Bewoners hebben het opgericht en runnen het ook. Het is een ontmoetingsplek in het Oude Westen. Ik vind het fascinerend om te zien hoe Rotterdammers van de nood een deugd maken. Ja, de bezuinigingen doen flink pijn. Zowel in de persoonlijke levens van mensen als in hun buurten. Maar kijk ook wat er voor moois voor terugkomt. Leeszaal West staat voor mij voor die ontelbaar veel andere buurtinitiatieven die onze stad inmiddels rijk is. Zoals RAAF, WIJ Delfshaven of Rotterdamsche Confituur. Allemaal bieden die ons een kijkje in het aanwezige sociale kapitaal van Rotterdam. Ze zien de behoefte, de mogelijkheden, bundelen krachten en talenten en gáán er voor. Wat beter kan? Het gebruik van de ruimte langs onze rivier. Daar liggen volgens mij nog zoveel kansen voor nieuwe, kwalitatief goede ontmoetingsplekken. Daar beleef je Rotterdam echt.”

Yvette Prinsen

De Erasmusbrug wint

Foto: Hans Reitzema

“Sinds 1991 woon ik in Rotterdam en ik ga hier nooit meer weg. Rotterdam is een stad in ontwikkeling en zeker als je in of voor Rotterdam werkt, voel je dat je daar je steentje aan bijdraagt. De stad is elke dag mooier dan de vorige. Rotterdam heeft zoveel mooie plekken, dat ik het moeilijk vind om er maar één te kiezen. De Erasmusbrug wint dan toch. Als plek met ultiem uitzicht, als symbool van de wederopbouw én als brug tussen Noord en Zuid. Het aller-gerst zijn natuurlijk de Rotterdammers! Ik kom ze overal tegen: mensen met initiatief uit alle windstreken die niet lullen maar poetsen, met een prima bullshitradar, relativeringsvermogen, maar ook trots voor hun wijk en stad. Wat ik niet gers vind is hoe we met z’n allen over Zuid praten en vooral schrijven. Wat een rampzalig oord moet dat wel niet zijn als je de kranten leest. En ís er dan een goed stukkie Zuid, zoals de Kaap, hoort dat opeens bij het centrum. Ja, dáág.”

Marcel dela Haije