Rotterdammers maken Rotterdam

Het gesprek van de dag

Serga van Roon Tekst
aangeleverd Dag van de Dialoog Beeld

‘Maak jíj het verschil?’ is dit jaar het thema van de jaarlijks terugkerende Rotterdamse Dag van de Dialoog die trouwens meerdere dagen in beslag neemt: dit jaar van 1 tot 12 november. Verspreid over Rotterdam vinden ruim 150 ‘dialoogtafels’ plaats met aan elke tafel acht stadgenoten met verschillende achtergronden.

“De Dag van de Dialoog is een Rotterdams initiatief”, aldus voorzitter René Kronenberg van de Stichting In Dialoog. “Het is ontstaan in 2001 na de aanslagen van 11 september. Toenmalig burgemeester Opstelten zag samen met verschillende maatschappelijke organisaties de noodzaak om burgers van verschillende komaf met elkaar in gesprek te brengen. Hij zag in dat dit een goede methode was om negatieve maatschappelijke ontwikkelingen (vervreemding, agressie en polarisatie) tegen te gaan.”

‘De Dag van de Dialoog op zijn Rotterdams: lullen, maar dan óók poetsen’ 

Ontmoetingen

De eerste Dag van de Dialoog vond in oktober 2002 plaats. Kronenberg: “We gebruiken sinds de start een vaste formule om ervoor te zorgen dat de dialogen ook daadwerkelijk ergens toe leiden. We onderscheiden, kort gezegd, vier stappen: kennismaken, ervaringen uitwisselen, dromen uiten en tenslotte bespreken we wat je kunt doen om je dromen te realiseren. Het is dus niet alleen lullen, maar ook poetsen. En dat doen we in een relaxte setting die veel inspiratie en kennis(sen) kan opleveren.”

“Om dat voor elkaar te krijgen leiden we jaarlijks 100 tot 150 Rotterdammers op tot dialooggespreksleider. Dit jaar zijn er ruim 1.500 stadgenoten bij de Dag van de Dialoog betrokken: als deelnemer, als gecertificeerd gespreksleider, tafelorganisator of anderszins bij de organisatie. ‘De Dag’ wordt ondersteund door zo’n 75 organisaties en ondernemingen die elk ook een bijdrage leveren door deelnemers aan de dialogen voor te stellen en vaak ook door eigen ‘tafels’ te organiseren. Rotterdam wordt als voorbeeld gezien voor heel Nederland.”

Dit jaar is alweer de elfde editie; de noodzaak van een dialoog tussen diverse Rotterdammers blijft onverminderd groot. Vandaar dat ook burgemeester Aboutaleb zich er nadrukkelijk aan verbindt, net als zijn voorganger en een breed scala spraakmakende stadgenoten. “Het gaat er vooral om dat de dialoog steeds dieper en breder in de stad plaatsvindt. “We moeten elkaar blíjven ontmoeten. Iedereen moet zijn of haar verhaal en droom kunnen delen. En we moeten vooral goed blijven luisteren naar elkaar om vooroordelen weg te nemen, van elkaars ervaringen te leren en onze persoonlijke en gezamenlijke dromen te realiseren”, aldus Kronenberg.