“Duizend vierkante meter, puur voor de Rotterdamse kunst.” Krachtiger had Mariëtte Dölle, artistiek leider van TENT, het niet samen kunnen vatten. En die vierkante meters worden moeiteloos gevuld door zowel jonge kunstenaars als gevestigde namen. Want wat een talent is er in de stad. “Rotterdam inspireert tot creativiteit. De stad bruist. Hier wordt elke dag wel weer iets nieuws uitgevonden.”
TENT is gevestigd in een monumentaal, voormalig schoolgebouw, midden in de Witte de Withstraat. De benedenverdieping is geheel gewijd aan Rotterdamse beeldende kunst. Mariëtte: “Wij bieden ruimte aan hedendaagse Rotterdamse kunstenaars. Je kunt ons zien als een soort weekblad voor de Rotterdamse kunst. Als je door TENT hebt gelopen, ben je weer volledig op de hoogte van wat er speelt. De kunst is als het ware vers van de pers.”
Springplank voor talent
TENT is meer dan expositieruimte alleen. In de hoge, lichte ruimtes worden ook regelmatig discussies, filmvertoningen en educatieprojecten gehouden. Ook worden er grotere thema’s behandeld uit de politiek, maatschappij of cultuurhistorie, bijvoorbeeld door middel van een groepstentoonstelling of debatavond. Kunst staat immers nooit op zichzelf, maar heeft alles te maken met de omgeving waarin zij gemaakt is. Mariëtte: “Kunst is onderdeel van een groter maatschappelijk verhaal.
Kunstenaars laten zich inspireren door muziek, mode, film, de omgeving of elkaar en dat laten we zien. We willen het publiek duidelijk maken dat de kunst, die hier ter plaatse wordt gemaakt, ook echt iets zegt over Rotterdam. En TENT brengt dat verhaal. Onze programmering is hardcore Rotterdams. We laten werk zien van zowel gevestigde namen als van jonge kunstenaars. De gevestigde namen fungeren als een ijkpunt, de talenten krijgen een kans om hun werk aan het publiek te tonen. Wij willen een springplank zijn voor jong talent. Een springplank naar een groter publiek, naar succes.”
Rotterdam is nummer een als het gaat om creatieve initiatieven’
Do it yourself
Rotterdam heeft een bruisend kunstklimaat, zo meent Mariëtte. “Ondanks alles inspireert Rotterdam tot creativiteit. Of misschien juist wel ‘dankzij’. Rotterdam staat vaak bovenaan niet zulke fraaie lijstjes, bijvoorbeeld als het gaat om achterstandswijken of armoede. En toch is Rotterdam nummer één in Nederland als het gaat om creatieve initiatieven. De stad is zo energiek. Er wordt hier elk dag wel een nieuwe manier om met het publiek contact te maken uitgevonden.”
Is er eigenlijk zoiets als typisch Rotterdamse kunst? Jazeker. Mariëtte: “Rotterdamse kunst heeft vaak een politiek-maatschappelijke agenda. Kunstenaars maken hun werk vanuit betrokkenheid met de wereld. Rotterdam is daar sterk in, vooral op het gebied van fotografie en film.”
Ook de multitaskende kunstenaar blijkt typisch Rotterdams. “Zeker de jonge generatie beperkt zich niet tot een enkele discipline. Overdag zijn ze bijvoorbeeld grafisch vormgever, ’s avonds schilderen ze en in het weekend zijn ze dj. Ze rekken de grenzen van wat kunst is op. Gyz La Rivière (red. zie ook zijn column in Gers) is hier een mooi voorbeeld van.”
En derde kenmerk van de Rotterdamse kunstscene is volgens Mariëtte de ‘do it yourself – mentaliteit’. “Kunstenaars creëren nieuwe, eigen manieren om hun werk te presenteren. Staat ergens een winkel leeg? Dan bel je die om te vragen of je daar kunt exposeren. Er zijn in Rotterdam ook relatief veel kleine kunstenaars initiatieven. Bijvoorbeeld het hippe Upominki, Roodkapje aan de Meent, Raaf in Rotterdam-Zuid of de kunstwinkel Augustus in de binnenstad.”
Mariëtte zelf is sinds 2006 artistiek directeur bij TENT. Een baan die nooit gaat vervelen. “Juist omdat de stad steeds verandert, zal het aanbod bij TENT nooit sleets worden. Het mooie is dat wij volledig ten dienste staan van de kunstenaars in Rotterdam. En die kunstenaars hebben het publiek heel veel te melden!”