Kloppend hart van Rotterdam

Georganiseerd studentenleven

Mick de Witte Tekst
Shelley Trustfull Beeld

Twee studentenverenigingen gevestigd in kolossale historische panden, de verschaalde bierlucht ontneemt je de adem als je er binnenstapt. Maar in gesprek met de twee presidenten wordt al snel duidelijk dat er meer schuilt achter al dat bier en gezelligheid. Zet RSG en S.S.R.-Rotterdam naast elkaar en ontdek dat ze vrijwel hetzelfde doen. Wel allebei op een andere manier; dat leidt tot twee heel verschillende verenigingskarakters.

Gezelligheid staat altijd op één

Societas Studiosorum Reformatorum Roterodamensis (S.S.R.-Rotterdam)

Praeses Jesper Rijnja van S.S.R.-Rotterdam legt snel wat ordners weg in het rommelige kamertje met hoge bibliotheekkasten. De vereniging bestaat honderd jaar en Jesper staat met zichtbaar plezier aan het roer van dit bijzondere lustrum.

“Behalve dat er flink gefeest wordt, vinden wij en de leden het belangrijk dat we ook wat teruggeven aan de bewoners van de stad. We organiseerden daarom onlangs de World Press Photo expositie in de Laurenskerk. Gratis entree! Een cadeau aan de stad. Ook hebben we plannen voor een groots evenement in mei waar we de deuren openzetten voor iedereen met een studentenpas.

Koningspelen op basisscholen, voorleesavonden, honderd kinderen meenemen naar Sparta… Je kunt het zo gek niet bedenken. Ook is er elk jaar een grote groep leden die zich inzet met Kerst. De studenten koppelen we dan aan een ‘oma of opa’ uit verzorgingstehuis Atrium en dan gaan we naar de Pauluskerk. Daar kunnen ze altijd meer vrijwilligers gebruiken.

Het politieke debat dat we samen met andere verenigingen organiseren, vinden we ook belangrijk. De vereniging heeft dan wel gezelligheid op nummer één staan, maar daarnaast is de vereniging ook een grote talentenfabriek. We willen graag meepraten. Debatteren met raadsleden die verkiesbaar zijn, hoort daarbij. Onderwerpen als studiebeurs, of hoe krijgen we de campus meer naar de stad en de rol van het studentenleven in Rotterdam.

Eerstejaars die zich bij ons aanmelden krijgen een introductieweek. Geen fysiek of geestelijk geweld, maar wel willen we hen uitdagen en uit hun comfortzone trekken. Daar begint het al, je ontdekt wie je bent want onze studentenvereniging is echt een sociale snelkookpan. Je bouwt vriendschappen op en een netwerk voor het leven.”

Jesper lacht tijdens de rondleiding langs de bars en clubruimtes. Hij heeft ontdekt dat hij niet direct horecabaas zal worden na zijn studie: “Maar ik weet zeker dat de ervaring me helpt me te ontwikkelen tot een beter econoom en mens!”

SSR-Rotterdam
Mauritsweg 29b

Leden: 850
Disputen: 10
Commissies: ongeveer 16
Opgericht in: 1918


Rotterdamsch Studenten Gezelschap (RSG): Studeren is meer dan blokken alleen

Rotterdamsch Studenten Gezelschap (RSG)

Pepijn van Eerten is president bij het RSG en als hij opendoet schuiven er plastic bekertjes over de vieze vloer. Er was gisteren een feestje, glimlacht hij verontschuldigend. De schoonmaakvrijwilligers komen wat later pas. In de ooit sjieke ruimte waar we plaatsnemen, staan de statige balkondeuren wagenwijd open voor wat frisse lucht. De Willemsbrug staat roodgloeiend in de tuin.

“Ons motto is ‘Het RSG maakt niet haar leden maar de leden maken RSG’. Dus ook onze cultuur verandert over de jaren heen. Onze strategie is anders dan vroeger. In de jaren vijftig verliep alles nogal hiërarchisch, maar in de hippietijd is dat bij ons omgeslagen. Bij ons staan keuzevrijheid en gelijkwaardigheid centraal. Natuurlijk willen we graag dat de leden actief en aanwezig zijn maar vrijheid is belangrijk, het is vrijblijvend. Dat is bij andere verenigingen wel anders.

Elk jaar gaan we met de vereniging een weekend op kamp met de eerstejaars. Geen ontgroening, puur kennismaking. Ontgroening vinden wij niet nodig, je leert elkaar ook kennen door sport en spel.

We geven grote feesten en de commissies zetten zich in voor goede doelen. Zo hebben we onlangs nog veel geld opgehaald met ons eigen glazen huis. Vorig jaar heeft ons acquisitieteam fondsen van bedrijven en oud-leden geworven om ons pand te verduurzamen en een vergaderruimte op te knappen.

Binnenkort gaan we met alle verenigingen ontbijten met de burgemeester en voeren we een politiek debat over de toekomst. Zo blijft bijvoorbeeld studentenhuisvesting altijd lastig voor onze studenten.

We merken wel dat het studentenlandschap verandert. Mensen zijn korter lid. Dat heeft gevolgen voor de verenigingen. We moeten kijken hoe we daar mee om gaan.

Studeren is meer dan alleen maar in de collegebanken zitten en goeie cijfers halen. Je ontwikkelt je op sociaal vlak maar ook organisatorisch. Kijk naar mij, ik kom uit Utrecht maar voel me nu echt thuis in Rotterdam. Ik kwam als vrij verlegen eerstejaars binnen. Desondanks ben ik nu toch president van het RSG.”

RSG
Haringvliet 94

Leden: 450
Disputen: 9
Commissies: ongeveer 35
Opgericht in: 1921