Kloppend hart van Rotterdam

John de Wolf in ‘ROT’ video

Gers! magazine Tekst

In 2030 heeft de klimaatverandering doorgezet. Lange perioden van intensieve regen en grote droogte wisselen elkaar af. Ook lokale, kortdurende extreme buien komen voor. Met de ‘ROT’ video, waarin onze stad Rotterdam in de greep is van het klimaat en die deze week als trailer in KINO wordt getoond vraagt Water Sensitive Rotterdam (WSR) aandacht voor deze dreiging, maar benadrukt dat dit niet op een doemscenario hoeft uit te lopen. Alle Rotterdammers kunnen zelf een steentje bijdragen om een klimaatbestendige stad te creëren.

Productie door VideoAgency, regie en script door Felix Kops

De ‘ROT’ video schetst, in de stijl van een trailer voor een rampenfilm, een filmisch beeld vanuit het perspectief van twee collega’s (John Buijsman en Jordy Dijkshoorn), de burgemeester van Rotterdam (Quintis Ristie) en ‘actieheld’ John de Wolf. Patrouillehelikopters vliegen over de stad, de droogte teistert de havens, terwijl op andere momenten het water aan alle kanten dreigt door te breken… Is dit het toekomstbeeld van Rotterdam?

Gelukkig hoeft dit onze toekomst niet te zijn!

Water Sensitive Rotterdam, geïnitieerd door de Gemeente Rotterdam, biedt een sterk tegengeluid tegen dit doemscenario. Het is een beweging van Rotterdammers en Rotterdamse organisaties, zoals woningcorporaties, waterschappen, stadmakers, architecten en landschapsontwerpers, die met de meest uiteenlopende initiatieven de stad wil voorbereiden op klimaatverandering. De betrokkenen werken aan een gave en leefbare stad door middel van creativiteit, innovatieve oplossingen en het versterken van de maatschappelijke cohesie. De Rotterdammers spelen een belangrijke rol in het meedenken over aanleg en onderhoud van waterbergingsoplossingen rondom het huis en in de buurt.

De boodschap is: klimaatverandering komt er sowieso aan, maar dat hoeft geen probleem te worden als we nu gezamenlijk actie ondernemen! Wil jij ook een bijdrage leveren, check: www.watersensitiverotterdam.nl.