Kloppend hart van Rotterdam

De stad van… Foekje Fleur

Ilse Breget Tekst
Joris den Blaauwen Beeld

Wie: Foekje Fleur Wat: Kunstenaar-productontwerper van onder andere de Bottle Vases en Bubble Buddy

Foekje Fleur woont vlakbij het strandje bij de Esch, in een huis dat zij en haar vriend samen bouwden. Met veel geluk, zegt ze erbij. Op warme dagen gaat ze naar het water om af te koelen. “Je zit dan wel hutjemutje hoor en het is niet geschikt om écht te zwemmen.” Toch vindt ze het een fijne plek, weg van het centrum met de Koopgoot die haar hélemaal niet trekt. “Als ik hier over de dijk aan kom fietsen, met al die veldbloemen, ben ik blij.”

Foekje Fleur is geboren in Barendrecht. Toen het tijd was om naar de middelbare school te gaan, koos ze voor het Libanon Lyceum in Kralingen, de wijk waar ze later nog een tijd woonde. Dat vond ze een verademing. “De mensen hier in de stad zijn veel vrijer.”

Op de vraag wat het is, tussen haar en Rotterdam, antwoordt ze: “Hier hangt een soort nuchterheid. Het is niet zien en gezien worden. Leuk vind ik ook dat er zoveel buurtjes zijn, en dat die langzaam ontstaan: een ondernemer begint ergens en trekt anderen aan.” Ze lacht: “Ik wil hier eigenlijk nooit meer weg.”

Op de oevers van de Maas vond ze de plastic flessen die haar inspireerden tot het ontwerp van de Bottle Vases, een serie porseleinen kopieën van oude plastic flessen. Ze wilde daarmee bewustzijn creëren over de ‘plastic soup’, de drijvende vuilnisbelt in het noorden van de Grote Oceaan.

Recenter maakte ze met BlueCity de Bubble Buddy, een zeepbakje en zeeprasp ineen, ook gemaakt van gerecyclede zeepflessen. Ze deed een oproep aan de consument: laten we weer vaste zeep gebruiken, dat scheelt een heleboel plastic!