Kloppend hart van Rotterdam

De Zuidas aan de Maas

Simone Dijkman Leeuwenkamp Tekst
Petra van der Veer Beeld

Op de foto: Michael Bick (links) en Harry Verweij

DRV Accountants & Adviseurs is als bedrijf diepgeworteld in onze regio. Op een bijzonder zonnige dag in oktober gingen wij in gesprek met Michael Bick en Harry Verweij, beiden partner en accountant bij DRV – Bick is per 1 januari ook voorzitter van de Raad van Bestuur. Wat spreekt de heren toch zo aan in Zuidwest-Nederland en dan met name Rotterdam? En waarom zit zo’n groot kantoor niet in een hip pand aan de Zuidas, dé financiële hotspot van Nederland?

Het is meteen al duidelijk: Rotterdamser dan Verweij en Bick tref je ze niet. Hoewel… “Ja sorry, ik heb toch even buiten Rotterdam gewoond.” En vanuit een fijne familiewijk blijft het verlangen naar het centrum van Rotterdam: “Ja joh, die meiden van mij stappen gewoon lekker op de tram, effe shoppen in de stad, filmpje pakken – heerlijk.” Ook het hart van Bick ligt in Rotterdam. Hij is hier geboren en getogen en inmiddels al achttien jaar aan boord bij DRV, een kantoor dat – naar eigen zeggen – nu al bijna honderd jaar ‘stilletjes’ een van de beste kantoren van Nederland is.

Waarom dat ‘stilletjes’ eigenlijk? De heren voelen zich niet thuis bij schreeuwerigheid, leggen ze desgevraagd uit. Belangrijk is dat je je als DRV’er helemaal in kunt leven in je cliënt. Bijna letterlijk meeleven. “Het midden- en kleinbedrijf, dat is onze doelgroep. Dat zijn onze cliënten”, vertelt Bick. “En als ondernemer maak je heel wat mee: vele pieken, maar ook dalen. Wij zijn er om je welgemeend advies te geven, ook als het soms wat slechter gaat. En dan zijn we ook direct. Je hebt er als ondernemer toch het meest aan als je weet waar het op staat.”

De echte economie

Vandaar dat ze zich richten op ondernemers uit de ‘echte economie’; beursgenoteerde bedrijven waar de ene CEO stuivertje wisselt met de andere, daar hebben ze niets mee. “Wij voelen ons meer thuis bij de ondernemer die zelf het risico loopt, die gaat voor de lange termijn en duurzame relaties. Waar we soms letterlijk bij aan de keukentafel zitten.”

Ongemerkt zijn ze daarmee wel in de top dertig van beste kantoren van Nederland gekomen, op plek veertien om precies te zijn. En dat als regionaal kantoor! “Geen landelijke dekking nee”, lacht Verweij. “Gewoon hier in Rotterdam en omstreken. We hebben cliënten die al vijftig jaar bij ons zijn. We maken het liefst een langetermijnplanning met onze cliënten.”

Een beetje als de Zuidas, maar dan aan de Maas? Bick beaamt dat: “Ik snap dat de Zuidas trekt. Echt. Maar je bent ook veel energie kwijt aan die bravoure. Ik hou het liever laagdrempelig en direct. Er is bijvoorbeeld bijna geen cliënt die mijn directe nummer niet heeft of mag hebben.” Op z’n Rotterdams dus: van een mooi bord kejje niet ete! Verweij: “En we houden van doorpakken. Dat mis ik wel eens als er wat meer bravoure in het spel is.”

‘Ik snap dat de Zuidas trekt. Echt. Maar je bent ook veel energie kwijt aan bravoure. Ik hou het liever laagdrempelig en direct’

Rotterdam nog leuker

De basis van hun werk zijn natuurlijk de cijfers. Die moeten op orde zijn, maar vooral ook duidelijk zijn voor hun cliënt. Geen ellenlange rapporten, maar heldere en bij voorkeur bondige adviezen. Ze denken financieel en bestuurlijk met je mee. En ze geven niet alleen eigen talent een kans, maar verrassend genoeg ook jong komisch talent bij Theater Walhalla en de Cameretten, waar Verweij en Bick vaak te vinden zijn. Bick: “Cultuur en sport maken Rotterdam nog leuker. Daarom ondersteunen we dat. Als sponsor, bezoeker en soms als bestuurslid, zoals bij de Cameretten. We zijn bijvoorbeeld ook main partner van de Harbour Run. Daar stonden meer dan honderd collega’s en cliënten in een DRV-shirtje aan de start.”

Bakkie met de DGA

De heren nodigen alle directeur- groot-aandeelhouders van Rotterdam en omstreken graag uit voor een kop koffie. Bick: “Weet je, als DGA zit je redelijk alleen op die positie. Even sparren of echt je plannen voor de lange termijn delen, dát is fijn.” Verweij: “En we zeggen niet ‘je moet’, maar we zouden het wel graag willen.”
550 professionals in dienst, dertien vestigingen in Zuidwest-Nederland, investeren in een mooier Rotterdam; we beginnen toch te denken dat ze daar helemaal niet zo stilletjes over hoeven te doen.
Voor welke voetbalclub zijn de heren eigenlijk? Bick: “Feyenoord!” Verweij: “Ajax.”