Kloppend hart van Rotterdam

De Kuip Forever

Marc Paulissen Tekst
Eric Fecken Beeld

Wie weet nog hoe het precies zit met de plannen voor de Kuip? Nieuwbouw, of toch renovatie? En als er een nieuw stadion komt, waar komt dat dan te staan? De afgelopen jaren vlogen de plannen over tafel en liepen de gemoederen soms hoog op.

Een grootschalige renovatie ging in 2015 op het allerlaatste moment niet door. Iedereen was weer terug bij af. De pers sprak enigszins spottend over een soap rond de Kuip. Maar is dat terecht? Want als je met hart en ziel verknocht bent aan iets, is het toch logisch dat de twijfel toeslaat als je daar misschien afscheid van moet nemen? Is het dan vreemd dat alleen het spreken over mogelijke nieuwbouw al pijn doet?

Nee dus. Het woord soap willen we nooit meer horen als het om de Kuip gaat. Een sage of een epos misschien, maar geen soap. Zoals bij alle grote beslissingen kunnen de meningen sterk uiteenlopen en is het goed om alle plussen en minnen tegen elkaar af te wegen. Een stadion dat zo belangrijk is voor een stad, dat zo bepalend is voor het geluk van talloze mensen, daar ga je niet lichtzinnig mee om.

De grootste

Inmiddels ligt er weer een nieuw plan op tafel. In maart maakte Feyenoord bekend ‘definitief’ te kiezen voor een nieuw stadion met 63.000 zitplaatsen, dat daarmee veruit het grootste stadion van het land wordt. Dit komt pal langs de Maas te liggen, ten westen van het huidige stadion. De oude Kuip krijgt een bestemming als multifunctioneel woon- en vrijetijdscomplex.

Hoe definitief het jongste plan is, zal de tijd leren. Maar de kansen op een nieuwe Kuip lijken in ieder geval weer gegroeid. Een nieuwe Kuip die groter en moderner zal zijn, en zo beter kan bijdragen aan een Feyenoord dat weer volop meedraait in de Europese subtop. Net als in tijden van weleer, toen de Kuip een immens en ontzagwekkend stadion was, dat iedere tegenstander knikkende knieën bezorgde.