Elke Rotterdammer en ieder ander die ooit in Rotterdam was of er alleen maar langs reed, kent het gebouw. Het domineert de skyline van Rotterdam. Het Nationale-Nederlanden-gebouw. Want ja, als je in Rotterdam eenmaal een (bij)naam hebt, zie er dan maar eens vanaf te komen… Toch gaan we een poging wagen en spreken we vanaf nu over ‘Delftse Poort’. Zo heet het gebouw eigenlijk ook al vanaf 1992.
Er is veel gebeurd in Delftse Poort. Na een grondige renovatie heropende burgemeester Aboutaleb in april de deuren van het gebouw. Hij deed dat niet alleen voor de mensen die in de drie kantoortorens werken, maar ook voor iedereen daarbuiten. Rotterdammers, toeristen, iedereen mag het gebouw in. En dat is gelijk de grootste verandering ten opzichte van het verleden.
Al zal het toch voor veel Rotterdammers even wennen zijn om ‘zomaar’ de draaideur op de hoek van het Weena en het Stationsplein door te lopen. Zeker omdat het open karakter van het gebouw nog niet zo heel goed zichtbaar is. Maar het is absoluut de moeite waard om er een kijkje te nemen. Het gebouw is veranderd van een gesloten bastion naar een plek waar werken, ontmoeten en ontspannen samenkomen.
Zichtbaar voor iedereen
Aan de buitenkant is niet zoveel van de nieuwe opzet te zien. Al prijkt wel, naast het vernieuwde NN-logo aan de noordzijde, het Delftse Poort-logo aan de stadszijde hoog op de gevel. Eindelijk de echte naam, zichtbaar voor iedereen. De vraag is: wat is er nieuw aan de binnenkant en waarom? Misschien nog belangrijker: wie kom je allemaal tegen in het gebouw? Joanne Roozenburg en Vincent van den Putten werken bij CBRE Global Investors en vertegenwoordigen de eigenaren van Delftse Poort. Het ‘waarom’ van de renovatie van het gebouw is volgens hen in één zin duidelijk te maken: “We willen het gebouw teruggeven aan de Rotterdammers.”
Meerdere huurders
Een jaar of vier geleden werd duidelijk dat Nationale-Nederlanden minder vierkante meters zou gaan afnemen. Roozenburg: “Vanaf dat moment zijn we gaan nadenken hoe het gebouw er in de toekomst uit moest zien. We zagen toen al de trend dat bedrijven en ondernemers steeds meer faciliteiten gingen delen.” Van den Putten: “Wij waren ons van begin af aan bewust dat er niet één huurder zou zijn die het grote aantal vierkante meters in zijn geheel zou huren. Dat is niet meer van deze tijd. Om die reden hebben wij gekozen voor het creëren van een echt multi-tenant gebouw, een pand voor meerdere huurders, waarbij het delen van faciliteiten voorop staat. Huurders willen ontzorgd worden, zodat ze zich kunnen focussen op hun corebusiness.”
Vrij toegankelijk
Ook moest het gebouw toegankelijker worden. Het kantoorgebouw zat op slot, zegt Roozenburg. “Je kwam niet verder dan de poortjes op de begane grond. Binnen kwam je alleen met een pasje of op afspraak. Logisch, maar als het gebouw gedeeltelijk een andere bestemming zou krijgen, moest dat veranderen. En dat is gelukt. Het gebouw is nu tot en met de derde verdieping voor iedereen vrij toegankelijk. Op de begane grond zit of komt een aantal Rotterdamse winkels, zoals Granny’s Finest, NAN en Mudly’s Barbershop, die laatste zit er tijdelijk. Ook zijn op de begane grond de zogenoemde Seats-to-meet-boxen waar iedereen gebruik van kan maken die in een dynamische omgeving wil werken.”
Vanaf de begane grond ga je met de roltrap direct naar de derde etage (op de eerste en tweede etage is de parkeergarage gevestigd) waar restaurant The World zit. Dit is een openbaar restaurant met zo’n vijfhonderd plekken. Verder is er een gym – RDAM GYM – en kunnen mensen gebruikmaken van de vergaderfaciliteiten en de flexwerkplekken in bijvoorbeeld het espressocafé, de winebar of het restaurant. En er is overal een gratis wifiverbinding. “Delftse Poort is hiermee toegankelijk voor een heel breed publiek”, zegt Roozenburg.
Alles mogelijk
Door het organiseren van allerlei evenementen, wil de verhuurder het open karakter van het gebouw benadrukken. “Zo hebben wij meegedaan aan de Dag van de Architectuur, houden we open dagen en verzorgen we de urban guides rondleidingen door het gebouw”, vertelt Van den Putten. “En als het mogelijk is, kunnen mensen dan ook naar de 37e verdieping, waar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad. Natuurlijk hebben we ook meegedaan aan de Rotterdamse Dakendagen. De kaarten voor de editie 2015 waren trouwens in een mum van tijd uitverkocht.”
Ook komt er een programmering voor Delftse Poort en worden culturele activiteiten georganiseerd in het gebouw, onder meer in samenwerking met museum Boijmans Van Beuningen en Museum Rotterdam. Van den Putten: “Zo halen we een mix van mensen naar binnen die bestaat uit de bezoekers van de evenementen, maar ook de huurders van het pand; van zzp’ers tot grote corporates en alles wat daar tussenin zit. Dankzij de faciliteiten die onze huurders kunnen delen en de indeling van kantoorruimtes, is van er van alles mogelijk. In Delftse Poort kun je lunchen, vergaderen, flexwerken, ontmoeten en shoppen. Oftewel: The sky is the limit!
‘Ik ben een blije bewoner!’
Catelijne Donker, Teammanager
Zakelijk Pensioen Nationale-Nederlanden
“Ik vind het een heel fijn pand om in te werken. Zeker na de verbouwing. Er is een grote diversiteit aan ruimtes waaruit je kunt kiezen om met een groep te vergaderen, één-op-één om met iemand iets af te stemmen of even een kort gesprek te hebben. Niet alleen in de kantoortorens, ook in de openbare ruimtes. De vergaderzalen in het deel van Nationale-Nederlanden zijn allemaal anders ingericht. Dus afhankelijk van de setting kun je een vergaderzaal op een van de etages boeken of in de openbare ruimtes overleggen. In dat laatste geval kun je dit bijvoorbeeld laten volgen door een lunch in restaurant The World.
Uitzicht
Mijn favoriet? Een jus beneden om de dag te starten. Of aan de bar een espresso halen en dan even op de bank met niemand om mij heen overdenken wat er vandaag allemaal op mijn programma staat. Veel van mijn collega’s maken gebruik van de ruimtes op de derde verdieping. Het is een mooie plek om klanten te ontvangen. Je hebt uitzicht over het stationsgebied met het nieuwe Centraal Station als blikvanger. Dat maakt indruk op klanten, zeker op hen die van buiten Rotterdam komen.
Door alle mogelijkheden die het pand biedt, is er een heel prettige werksfeer ontstaan. Ja, ik kan met volle overtuiging zeggen: Ik ben een blije bewoner!”
Samen met stichting DaDa
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met stichting DaDa. Stichting DaDa zet zich in voor zieke kinderen die extra zorg en voorzieningen nodig hebben. Stichting DaDa wil echt het verschil maken voor een betere zorg voor kinderen.
Feiten & cijfers
Delftse Poort bestaat uit drie torens, waaronder één van 150 meter en één van 93 meter. Tot mei 2009 was Delftse Poort het hoogste kantoorgebouw van Nederland. De hoge toren telt 42 verdiepingen, de andere 24. In het complex zijn 35 liften en het gebouw omvat circa 65.000 vierkante meter. De eerste paal ging in 1988 de grond in, daarna volgden nog 956 heipalen. De opening vond plaats op 22 mei 1992 en de heropening op 21 april 2015 door burgemeester Aboutaleb. Abe Bonnema is de architect van het gebouw. Hij liet zich inspireren door wereldsteden zoals Londen en New York. Een vooruitziende blik, want inmiddels staat Rotterdam in de top-10 van beste steden ter wereld.
Nog een Delftse Poort
Rotterdam heeft nog een Delftse Poort. Aan het Pompenburg, een paar honderd meter vanaf het Stationsplein, staat sinds 1995 de Nieuwe Delftse Poort. Dit monument van beeldend kunstenaar Cor Kraat is een moderne replica van de oude Delftse Poort die ooit als stadspoort diende. Tot de Tweede Wereldoorlog stond deze poort aan het einde van de Schiekade, bij het Hofplein. Tijdens het bombardement op 14 mei 1940 is het beschadigd en daarna niet meer hersteld. Op de begane grond van Delftse Poort is een miniatuurversie van de Nieuwe Delftse Poort van Cor Kraat te bewonderen naast een maquette van het gebouw Delftse Poort. Dit is mede mogelijk gemaakt door Museum Rotterdam.