Luuk Elderkamp en Casper van Hattum groeiden op in het centrum van Schiedam. Deel uitmakend van een grote vriendenclub rolden zij in het begin van deze eeuw de volwassenheid binnen. Elderkamp (nu 33) had zijn zinnen al snel gezet op een carrière in de horeca. Van Hattum (nu 35) besloot het leven van student op te rekken tot in het oneindige. In maart 2015 openden zij samen de deur van Lucas Drinkwinkel, in het hart van Schiedam. Dat ging niet zonder slag of stoot.
Rond het jaar 2000 werkt Van Hattum in de bediening bij Café van Diggelen, op dezelfde plek waar hij en Elderkamp jaren later Lucas Drinkwinkel zullen openen. Elderkamp, op dat moment afwasser bij De Mouterij, ziet Café van Diggelen wel zitten en sluit zich aan. In de jaren die volgen zal Van Hattum zich storten op diverse baantjes gecombineerd met een leven als student, terwijl Elderkamp zich opwerkt naar bedrijfsleider bij onder meer Sjiek en Brasserie Stadhuis. Zijn studie aan de Hotel Managementschool Maastricht eindigt voortijdig als hij merkt dat hij liever met gasten bezig is dan met management in vier talen. Dan doet zich een buitenkansje voor…
Politiebureau
Het oude cafépand van Van Diggelen aan de Grote Markt 15 komt in de verhuur. Het is eind 2014. Dit voormalige politiebureau is intern – zacht uitgedrukt – niet meer van deze tijd, maar Elderkamp ziet kansen. Hij betrekt zijn oude kompaan Van Hattum bij zijn droom en samen schrijven ze een businessplan. Gesprekken volgen met vrienden en familie, vervolgens met de brouwerij en daarna met de bank. Om de centjes voor hun plannen bij elkaar te krijgen, werken ze samen nog een tijdje in Jazzcafé Dizzy aan de ’s-Gravendijkwal, maar in maart 2015 openen ze Lucas Drinkwinkel. Met hun eigen handen verbouwd en geheel ingericht naar eigen smaak. Ze hebben het hem geflikt!
Huiskamer
‘De Schiedammer’. Zo omschreven Van Hattum en Elderkamp hun aanstaande klant in het businessplan. Is Lucas Drinkwinkel dan een soort van stamkroeg? Nee, zo willen ze het niet noemen. Lucas is geen zaak waar avond aan avond dezelfde mensen aan de toog plakken. Lucas Drinkwinkel ziet zich als huiskamer naast de eigen huiskamer. De huiskamer van Schiedam zogezegd. Een plek waar je op je gemak wat kunt drinken en een broodje eten. Een plek om je vrienden te ontvangen en met elkaar aan de borrel te gaan. Aan diners doen ze niet bij Lucas: het is geen restaurant. “Een huiskamer hè: géén eetkamer. Maar iedereen is welkom.” Van student tot pensionado.
Of je worst lust
De producten die bij Lucas worden geserveerd komen zoveel mogelijk uit Schiedam en nabije omgeving. Gin en jenever, uiteraard. Het brood komt van Jordy’s Bakery, de koffie van Giraffe Coffee Roasters, beide uit Rotterdam. Kaas en vleeswaren van Schiedamse leveranciers. Lokaal bier stroomt bij toerbeurt uit de tap. Een keer per jaar organiseren ze bier- en barbecuefeest ‘Of je worst lust’. Gewoon voor de deur. Brandende kolen, mobiele tap en een jaarlijks groeiende toeloop. Ook tijdens de Brandersfeesten laten de heren van zich horen, elk jaar groter, beter en leuker. De harde kern? De nog steeds bestaande vriendenclub uit hun jeugd.
Toekomstplannen
Met z’n negenen zijn ze nu, het team van Lucas. Op maandag zijn ze gesloten, maar Elderkamp en Van Hattum zijn elke maandag aan het werk in hun zaak. Administratie doen. Wat moet dat moet. Maar ook: plannen smeden. Het kriebelt. Lucas Drinkwinkel bestaat inmiddels bijna vijf jaar. De startersfinanciering is afgelost: de toekomst lonkt. Hoe die eruitziet? Van Hattum en Elderkamp laten er niet al teveel over los.
Misschien toch een restaurantje op termijn? We zullen het moeten afwachten… Tot die tijd zijn we allemaal welkom in Lucas Drinkwinkel aan de Grote Markt in Schiedam.