Kloppend hart van Rotterdam

De bloemen van Berkel

Chris van Marion Tekst
IDM Photography Beeld

Het werk gaat door bij Bouman Anthuriums in Berkel en Rodenrijs: “Parkeer jullie auto’s goed aan de kant, want de vrachtwagens moeten erdoor.” Dit bedrijf pakt 520 anthuriums per uur in, een record in ons land. Sowieso gebeurt hier veel: jaarlijks kweken ze hier zo’n 3,3 miljoen anthuriums.

De anthurium is een bijzondere bloem. Oorspronkelijk komt hij voor in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, waar hij op beschutte plaatsen groeit. Het is ook een gemakkelijke bloem. Want meer dan een schone vaas en schoon water heeft hij niet nodig voor een ‘vaasleven’ van minimaal 2 weken.

De anthurium is gemakkelijk, maar ook heel kwetsbaar. Daarom oogst en verpakt Bouman de bloemen uiterst voorzichtig. Er is veel geautomatiseerd, maar het oogsten en verpakken blijft handwerk. Er gaan maximaal 11 bloemen in een stevige doos. En de bloemen worden stuk voor stuk vastgezet om schuiven te voorkomen.

‘Handen in je zakken, anders kun je de gewassen besmetten’

Kool

De leiding van het bedrijf is in handen van Jens Kool; 24 jaar, beoogd opvolger van de huidige directie en ongelooflijk enthousiast. Zijn aanstekelijke verhaal met grappige anekdotes (“Handen in je zakken, anders kun je de gewassen besmetten”) tovert een schaterende lach op de gezichten van de ondernemers van Wij zijn Gers!

Kool leidt ons omgekeerd rond. Altijd een beetje anders en dwars, zo is hij. Dat is misschien ook wel Rotterdams. We beginnen bij het inpakken en eindigen in de kas, waar de bloemen groeien. Tussen de gewassen staan prachtige tafels gedekt met witte lakens. Het diner dat opgediend wordt bevat in alle gerechten kleurige bloemen. Helemaal in het thema van vanavond.