Rotterdammers maken Rotterdam

Bouwen aan een duurzame haven

Christina Boomsma Tekst
Claire Droppert Beeld

Even een storm laten opsteken om te kijken hoe de golven tegen de oevers beuken? Dagelijkse kost op de Hogeschool Rotterdam. De studenten civiele techniek kunnen hun werk meteen in de praktijk testen op de gigantische RDM-campus. Zij zijn de nieuwe generatie die heel anders gaat bouwen, met aandacht voor duurzaamheid en natuur.

Wat is het effect van de zeespiegelstijging op de oevers van de Nieuwe Waterweg? Hoe reageren natuurgebieden als het water hoger komt te staan? Marjolein Bender onderzoekt het in opdracht van Rijkswaterstaat, waar ze stage loopt en haar afstudeeropdracht doet. “Waarom ik deze studie heb gekozen? Nou, ik ben goed in wiskunde en in water,” stelt ze. “Daarnaast heb ik ook nog een tijdje ecologie gestudeerd. Hier kan ik dat allemaal combineren.”

Tijdens de studie civiele techniek in Rotterdam komt het onderwerp duurzaamheid regelmatig aan bod. Bender: “Hoe je duurzaam moet bouwen bijvoorbeeld, hoe je met herbruikbare materialen kunt werken, hoe je gebouwen energiezuinig maakt. Duurzaamheid is niet meer een trend, iets waar je voor kunt kiezen, het is vanzelfsprekend en hoort bij de basis van waaruit je werkt.”

Haven en windmolens

Het wordt steeds belangrijker dat we bouwen mét, of in ieder geval met oog voor, de natuur. Ook bij hoogwater moet veiligheid, en tegenwoordig ook de bescherming van windmolens in de Noordzee, gegarandeerd zijn en moeten onze ecosystemen behouden blijven. Dat vergt een andere manier van denken, een manier van denken waarvoor je creatief moet zijn. “Wij leren onze studenten out-of-the-box te denken,” zegt docent Leo van Gelder. “Als je duurzaam wilt bouwen, moet je heel breed kijken, naar natuur, mens en techniek. Het mooie is dat wij de haven om de hoek hebben liggen, waar veel innovatie plaatsvindt. Onze studenten werken vaak mee aan deze innovatieve projecten.”

Praktijkspeeltuin

RDM is de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Dat terrein is nu omgebouwd tot een gigantische praktijkspeeltuin, de RDM-campus. Hier kunnen bedrijven en studenten innovaties op schaal testen. De Hogeschool heeft er onder andere een grote waterbak staan waar allerlei situaties nagebootst kunnen worden. Je kunt er golven maken en allerlei soorten oevers en grond testen. Van Gelder: “Een voorbeeld van zo’n project is de fundering van windmolens. Het water bij de voet van de molens gaat sneller stromen en door erosie spoelt het zand weg. Zou je dat niet kunnen oplossen door een kunstmatig rif van oesters en mosselen? Onze studenten werken daaraan, samen met Boskalis en Van Oord, het bekende waterbouwbedrijf.” Helaas is onlangs gebleken dat de oesters en mosselen het in de praktijk niet zo goed doen. Werk aan de winkel dus voor de studenten om te kijken of en hoe het wel kan werken.

Dromen voor de toekomst

Nederland staat wereldwijd bekend als expert op het gebied van watermanagement, dus de studenten zijn ook internationaal gewild. Volgens de cijfers heeft 92 procent binnen korte tijd een baan. Er zijn studenten die ervan dromen nieuwe eilanden te maken, zoals de Palm Islands in Dubai. Anderen willen juist in Nederland met de voeten in de klei staan. Ze houden van groot, van ruig, van beton, zand en natuurkrachten. Wie weet wat ze nog gaan bedenken om onze wereld toekomstbestendig te maken.