Kloppend hart van Rotterdam

Verder op weg door de Aardig Onderweg Award

Dijlan van Vlimmeren Tekst
Antim Wijnaendts van Resandt Beeld

Ze hadden het voor geen goud willen missen. Voor alle Aardig Onderweg Award-winnaars geldt dat de hoofdprijs hen geen windeieren heeft gelegd. “Door de Aardig Onderweg Award zat ik afgelopen december met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de Kaapverdiaanse president Jorge Carlos de Almeida Fonseca aan het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam,” blikt Wesley dos Santos, de huidige titelhouder, terug op een veelbewogen jaar.

Brendy Boogaard

De Rotterdamse Brendy Boogaard (35) van de online webshop Baby Verhip geeft ruiterlijk toe dat zij voor 2017 nog nooit van de Aardig Onderweg Award had gehoord. “Op social media stond een oproep en iemand dacht meteen aan mij, maar ik was niet getagd en daarmee was ‘ie mij volledig ontgaan. De RET stond op mijn voicemail, ik klikte het bericht weg want ik had geen zin in een enquête. Ik ben blij dat ik me later bedacht, en alsnog het bericht volledig heb afgeluisterd. Er zou me te veel door mijn neus zijn geboord.”

Met de Aardig Onderweg Award steunt het openbaar vervoerbedrijf RET jaarlijks een veelbelovend initiatief in de regio Rotterdam. Met deze erkenning is een geldbedrag van maar liefst 25.000 euro gemoed, net dat extra steuntje in de rug dat nodig is om verder door te groeien.

“Die geldprijs was heel welkom,” zegt Brendy Boogaard, “van dat bedrag kon ik een nieuwe uniseks collectie uitbrengen. Die positieve vibe rond de Aardig Onderweg Award en dan met name tijdens de pitchdag, onvergetelijk. Het publieke debat is tegenwoordig zo hard, er wordt wat af gezeurd in Nederland. Kom kijken op die pitchdag, al die indrukwekkende verhalen, zo interessant, ook voor niet-deelnemers.”

De cowinnaar uit 2017, de dame achter de eerlijke babykleding, stond onlangs met een megagroot artikel in het populaire vrouwentijdschrift VIVA. “De Aardig Onderweg Award heeft mij zoveel gegeven.”

Wesley dos Santos

Wesley dos Santos (28) uit Rotterdam deelt dezelfde mening. “De pitchdag was zeer inspirerend, en uiterst leerzaam. Je wordt op een leuke manier gedwongen kritisch na te denken over je bedrijf,” stelt de eigenaar van iKapitein, een elektrische sloep met een automatische vuilvanger die tijdens de pleziervaart plastic uit het water vist en daarmee het nuttige met het aangename verenigd. Het hoogtepunt voor hem was zonder twijfel het staatsbanket. “Heel bizar, ik heb met de koning gesproken over iKapitein, dat was zonder de Aardig Onderweg Award minder waarschijnlijk.”

Peter Ottens

Voor Schiedammer Peter Ottens (31) van YETS (Youth Empowerment Through Sports) Foundation zijn eveneens de nodige deuren opengegaan door het winnen van de Aardig Onderweg Award in 2017. “Door alle publiciteit rondom de Aardig Onderweg Award komen we nu overal makkelijker binnen, zowel bij de overheid als in het onderwijs als in het bedrijfsleven. Door de Aardig Onderweg Award zijn we in feite verder op weg geholpen. Het gewonnen geldbedrag hebben we geïnvesteerd in onze coaches, de rolmodellen door middel van een trainingskamp passend bij YETS in Ghana. Deze trip was een uiterst leerzame ervaring.”

De Aardig Onderweg Award heeft YETS Foundation, en in navolging van YETS Foundation YETS Move op de kaart gezet. YETS Foundation biedt overwegend jongeren zonder een stabiel thuisfront, zonder een voorbeeld, middels sport de kans hun dromen na te jagen. “Onze coaches zijn bijna als een vader.” Een rolmodel is Peter Ottens tevens voor hen die zich op welk vlak dan ook inspannen voor een betere toekomst. “Geef je op voor de Aardig Onderweg Award, het loont.”

Zijn enthousiasme en dat van de overige winnaars behoeft geen verdere aanmoediging. Aanmelden voor de Aardig Onderweg Award 2019 kan van maandag 16 september tot en met zondag 13 oktober 2019 via www.aardigonderweg.nl. De pitchdag heeft plaats op donderdag 24 oktober op de remise van de RET aan de Kleiweg, de finale is op vrijdag 29 november in het Drijvend Paviljoen aan de Rijnhaven.