Rotterdammers maken Rotterdam

This is the moment

Michel Carree Tekst
Luc Büthker Beeld

Van links naar rechts: Jan Willem Vogels, Phons Ockerse en Geert Medema


Het idee kwam in 2014: waarom vullen we leegstaande winkelpanden in het stadshart niet met outletstores? Zo werd het ‘Schiedamsch Historisch Outlet Platform’ een feit. Vandaag de dag is de basis van SHOP veel breder, de uitdaging veel groter en veranderde de focus van outlet naar ondernemer. We treffen de bestuurders van SHOP in een prachtig gerenoveerd en ingericht pand aan de Schiedamse Hoogstraat. Een gesprek over ondernemen in het mooiste historische centrum van Rotterdam: de Schiedamse binnenstad.

Schiedam werkt al lang aan de revitalisering van de volledige binnenstad. “Achteraf gezien waren we er als platform vroeg bij”, legt Phons Ockerse uit. “Ook omdat we begrepen dat we het breed aan moesten pakken. Dus niet alleen vanuit de gemeente, maar samen met vertegenwoordigers van alle stakeholders: detaillisten, de bank en het vastgoed. SHOP geeft ons een enorme voorsprong op omliggende gemeenten. Wij hebben onze meters al gemaakt.”

Spreekuur

Ockerse is de centrummanager van de binnenstad, een functie die hij vervult in dienst van de Stichting Centrummanagement Schiedam (SCS). Ook aangeschoven zijn Jan Willem Vogels namens Rabobank Rotterdam, John van Doorn van de D&S Groep en als adviseur namens de Gemeente Schiedam zit Geert Medema aan tafel. Samen trekken zij de kar die SHOP heet.

De mannen zitten in de in april 2018 geopende SHOPwinkel; drie dagen in de week geopend en dé ontmoetingsplek voor bestaande en startende ondernemers in het Schiedamse stadshart. Bijzonder: wethouder Marcel Bregman houdt iedere week op een vast tijdstip spreekuur in de SHOPwinkel. Zo blijft hij, als wethouder met de binnenstad in zijn portefeuille, nauw betrokken bij wat er leeft onder de plaatselijke ondernemers.

Over elkaar heen rollen

Het project Hoogstraat Plus staat op de agenda voor 2020. Dan wordt de zevenhonderd meter lange winkelstraat aangepakt om haar weer het uiterlijk en aanzien te geven dat hoort bij een historische centrumstraat. “Een combinatie van oude allure en eigentijdse inrichting; de oudste straat van Schiedam wordt schitterend”, zegt Vogels geestdriftig. “Dit is echt wel het moment om als ondernemer je slag te slaan om een plekje te bemachtigen op de Hoogstraat. Als deze straks is aangepakt, opgeknapt en ingericht zullen de gegadigden over elkaar heen rollen om nog een pand te kunnen bemachtigen. This is the moment, daar zijn wij van overtuigd.”

Gouden idee

In principe is iedereen welkom om zich in de Schiedamse binnenstad te vestigen, maar sommigen hebben een streepje voor. “We zoeken authentieke winkeliers, ambachtslieden en makers”, benadrukt Van Doorn. “En dan bedoel ik ondernemers met bijzondere producten en service. Unieke kleding, modeaccessoires, eten en drinken, boeken, woninginrichting, noem maar op. Productie en verkoop, die veelzijdigheid zal de binnenstad alleen maar aantrekkelijker maken.”

Mede om dit voor elkaar te krijgen is de SHOPwinkel geopend, vertelt Medema: “Dat is een one-stop-ondernemersshop waar iedereen met een gouden idee of vragen over ondernemen in de binnenstad kan binnenstappen en zijn plan kan toetsen aan de daar aanwezige kennis van de centrummanager, vastgoedondernemer, bank en gemeente. Zo werken wij aan een gemengde straat met winkelen, wonen, werken en beleven.” Medema benadrukt dat er subsidies zijn voor ondernemers die zich willen vestigen in de binnenstad en de Hoogstraat. “Ondernemers uit Rotterdam maar zelfs uit Amsterdam hebben al belangstelling getoond!”

‘Ondernemers uit Rotterdam maar zelfs uit Amsterdam hebben al belangstelling getoond’

Fotomoment

Van hun ultieme doel zijn de heren doordrongen: Schiedammers moeten in Schiedam hun boodschappen doen, maar ook hun funshopping. Al zijn Rotterdammers en Vlaardingers er natuurlijk ook méér dan welkom. De verschillende stadskernen zijn complementair aan elkaar, stellen de heren in koor. Er is overal voor elk wat wils. Aan de bestuurders van SHOP de schone taak ondernemers te laten zien dat Schiedam wel eens een niet te versmaden winkelstad zou kunnen zijn.

Als het fotomoment is aangebroken (Van Doorn moet zich excuseren maar Ockerse, Medema en Vogels staan klaar om op de plaat te worden vastgelegd) ontstaat de vraag: “Waar gaan we staan?” Het is donderdagochtend en de Hoogstraat ligt er min of meer verlaten bij. “Wacht maar af”, knipoogt Ockerse. “Die Hoogstraat van ons is straks de parel van de binnenstad.” Het wordt toch een pittoreske plek aan de haven, want ook op een regenachtige donderdagochtend ligt die er prachtig bij.

De SHOPwinkel aan de Hoogstraat 140-142 is geopend op dinsdag tot en met donderdag van negen tot vijf, en op afspraak. Kijk voor meer informatie op www.shopschiedam.nl