Kloppend hart van Rotterdam

Zoals opa Bobby het dronk

Lotte Kuhlmann Tekst
Chris Bonis Beeld

De Rotterdamse regio kent vele familiebedrijven. Waar zitten ze en wie zijn die families? Deze keer is Sebastiaan Van Bokkel aan het woord. Samen met zijn broer David Blom en het familiebedrijf Herman Jansen runt hij het populaire Bobby’s Dry Gin uit Schiedam.

In 1950 emigreerde Jacobus Alfons (Bobby) vanuit Naku (Ambon) naar Nederland. Daar voegde hij Indische kruiden en specerijen toe aan de traditionele Hollandse borrel, die toch niet smaakte zoals thuis. Zo creëerde Bobby onbewust zijn eigen gin. Van Bokkel vertelt: “Toen ik bij mijn moeder een aantal van opa’s oude jeneverkruiken vond, vertelde zij mij hoe opa jenever verrijkte met kruiden uit Naku. Ik liep al langer met het idee om zelf een drank te maken, dit was een mooie inspiratiebron. Mijn opa overleed toen ik twaalf was, dus ik heb zijn jenever nooit geproefd. Gelukkig kende mijn tante zijn recept nog wel en ik heb ook familie uit Ambon om hulp gevraagd.”

Twee jaar experimenteren

Om opa’s gin te realiseren, maakte Van Bokkel een afspraak bij Herman Jansen, een Schiedamse destilleerderij die al 241 jaar door de familie Jansen wordt gerund. “Toen Dick Jansen, zesde generatie, ons verhaal hoorde, zei hij direct: ‘dit gaan we doen’.” Om de exacte smaak van opa’s gin te maken, hebben Jansen, Van Bokkel en Blom twee jaar geëxperimenteerd. “De smaak moest precies goed zijn en we hebben er alle tijd voor genomen. Iedere vrijdagochtend gingen we proeven, nog vóór het ontbijt en de koffie. De kracht van een familiebedrijf is juist dat dit proces met elkaar doorlopen wordt totdat de gin perfect in balans is. Daar neem je de tijd voor.”

Bobby’s Gin is niet meer weg te denken. Het merk legde eerst een stevige basis in Nederland, maar exporteert inmiddels naar drieëndertig landen. “We willen consumenten wereldwijd kennis laten maken met ons product”, vertelt managing director Thom Bartelse. “Mede dankzij de ronde smaak is gin het meest gebruikte basisingrediënt in cocktails.” Met gepaste trots sluit hij af: “Onze gin heeft onder meer een gouden medaille gewonnen voor productkwaliteit tijdens de World Spirit Awards in Oostenrijk, Japan en USA.”