Rotterdammers maken Rotterdam

Agent bijt hond

Sander Grip Tekst
Studio 1/60 Beeld

Desiderius, Bep en Kaat Mossel kennen we, maar Rotterdam barst ook van de verborgen helden. Opvallend onopvallend doen zij goed voor de stad. Neem Wilco Berenschot. Deze wijkagent houdt spreekuur op straat aan een klaptafel en komt bij je thuis lunchen. Berenschot is ‘creatief verbinder’ en dat doet hij met aanstekelijk plezier.

Wilco Berenschot zie je niet makkelijk over het hoofd. Inclusief krullen is hij twee meter. Die bos peper-en-zoutkleurig haar is zo groot dat de platte pet hem niet past. En met zijn brede glimlach en open houding krijgt hij iedereen aan de praat. Al gaat dat niet altijd vanzelf. In zijn huidige wijk, de Adriën Milderbuurt en Hofstedebuurt in West, bleek contact met de wijkagent niet vanzelfsprekend. “Ik vind het wel belangrijk, dus ik heb op Twitter gevraagd of iemand een tafeltje en twee stoeltjes voor me had. Een dag later had ik ze en toen moest ik sportief zijn.” Hij schiet in de lach: “Het was min zes, maar ik ben midden op straat gaan zitten. Na een uur had ik twaalf gesprekken gevoerd. Een week later zat ik er weer, naast me een pan snert van het Leger des Heils. Sindsdien ga ik wekelijks op pad met mijn ‘Mobiele Wijktafel’.” Het belangrijkste pluspunt? “Ik spreek mensen die nooit een politiebureau zouden binnenstappen.”

Rad van Fortuin

Berenschot blijft echter niet rustig achter zijn tafeltje wachten op gesprekken. Zo heeft hij sinds kort een Rad van Fortuin-app met straatnamen uit zijn wijk: “Ik draai aan het wiel en in de straat die naar voren komt, ga ik mijn boterhammetje eten.” Zo kan het gebeuren dat rond 12:00 uur een boomlange agent aanbelt. Niet om je op te pakken, maar om gezellig aan te schuiven aan de keukentafel. “Ik noem het Agent bijt Hond en het werkt als een tierelier. In hun vertrouwde omgeving vertellen mensen honderduit over de wijk en over zichzelf. Zo ontdek ik verborgen talenten die ik met elkaar verbind om de cohesie in mijn wijk te vergroten.” Aan de TU Delft studeerde hij weg- en waterbouw. En wie Berenschot spreekt, snapt die keuze. Tot op de dag van vandaag is hij een bruggenbouwer.