La lala la la lalalalalala lala… Twee letters, groots effect. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de wereldberoemde tune van hitnummer I Will Survive. Ook 25 jaar na het immense succes dat de Hermes House Band had met het feestnummer is de hit nog springlevend. Eugene Lont, sinds 1991 lid van de band en mede-eigenaar van platenlabel Xplo Music, en voormalig zanger Stijn Honders over instant succes, de leukste bijbaan van Rotterdam en de Paradepoppenman.
Rewind naar 1994. Het is donderdagavond als Eugene uit zijn bed wordt gebeld: I Will Survive heeft Marco Borsato’s Dromen zijn bedrog van de troon gestoten. De Hermes House Band heeft de ultieme notering in de Nederlandse Top 40 bereikt. Kralingen ontploft! Het bier vloeit rijkelijk tot in de late uurtjes. Het is het startsein van een roerige periode en het begin van een succesverhaal dat jaren zal duren.
De Hermes House Band is ruim tien jaar eerder opgericht als huisband van het Rotterdamsch Studenten Corps (RSC-RVSV). Toen de eerste lichting afstudeerde, ontstond het idee om binnen de vereniging opvolging te zoeken, zodat de band wel kon blijven voortbestaan. En zo gaat het tot op de dag van vandaag nog steeds: studeer je af, dan verlaat je het podium. Het maakt de band anders dan andere en het bleek de sleutel tot het succes. Lont: “De Hermes House Band is hierdoor altijd jong, energiek en verfrissend gebleven, zelfs 40 jaar na oprichting.”
De Paradepoppenman
De teller staat inmiddels op zo’n 120 leden en oud-bandleden. Een bonte verzameling muzikale persoonlijkheden. “De gevolgde studies lopen uiteen van rechten, zoals Eugene, tot entrepreneurship, zoals ik, en alles daartussen,” vertelt Honders, die tot voor kort de zanger ‘du moment’ was: “Jack Wijs, die International Business Administration studeert, heeft het stokje van me overgenomen. En dat tekent precies hoe al die (oud)bandleden erin zitten. We hebben muziek als gemeenschappelijke passie. Iedereen is onderdeel geweest van de band en heeft daarbij zijn of haar verhaal. Dat is natuurlijk onwijs gaaf en bijzonder.”
De oud-leden verliezen elkaar niet uit het oog, dankzij De Paradepoppenman. Deze vereniging wordt in 1995 in het leven geroepen uit sociaal oogpunt, zodat de bandleden contact kunnen onderhouden, en het ondersteunen van nieuwe bandleden. Maar het belangrijkste doel van de vereniging is de maatschappelijke kant: “We willen graag iets terugdoen. Met De Paradepoppenman steunen we muziekinitiatieven in binnen- en buitenland, met name gericht op kinderen. Van muzieklessen voor kinderen in voormalig kamp Moria in Griekenland, tot het faciliteren van muzieklessen en instrumenten voor kansarme jongeren in Rotterdam. Als muzikanten weten we welke functie muziek kan hebben op sociaal en emotioneel vlak. Wij dragen daar graag aan bij.”
Legioen helpt een handje
Even terug naar de jaren ‘90. Lont herinnert zich de tijd net voor de grote doorbraak goed. “We namen nummers op in eigen beheer. Wat we verdienden met optreden, stopten we in de band: opnemen maar! Zo ook bijvoorbeeld 010 Hallo Rotterdam in een studiootje onder de Willemsbrug.” Het tekent het Rotterdamse karakter van de band: niet lullen, maar poetsen. “I Will Survive was een van de nummers die we opnamen voor ons live-album. Ik reed in mijn Opel Manta heen en weer van Amsterdam, waar de platen geperst werden, naar Capelle aan den IJssel waar we de cd’s via Free Record Shop mochten verkopen. Ik begon te merken dat het aansloeg, doordat ik wel erg vaak heen en weer moest rijden.”
Het eigen initiatief is altijd gebleven en leidde uiteindelijk ook tot de oprichting van Xplo Music door oud-bandleden Frank Govaert en Mark Snijders. Zo is de Hermes House Band altijd zelf verantwoordelijk gebleven voor het vormgeven van hun solide carrière.
Lonts voorgevoel bleek te kloppen en I Will Survive werd steeds succesvoller. Toch bleef het in de Top 40 lange tijd steken achter Marco Borsato’s grootste succesnummer. Tot het moment dat de band, samen met stadionspeaker Jaques Nagtegaal, op het lumineuze idee kwam om een Feyenoord-editie uit te brengen. Een directe nummer-1 notering in de Mega Top 50 was het resultaat. Wat er daarna gebeurde, is geschiedenis. “Dat succes hadden we nooit kunnen verwachten. Sterker nog: we hadden best wat argwaan om niet te commercieel te worden. Tja, inmiddels weten we dat dat niet helemaal gelukt is. Het liep natuurlijk gierend uit de klauwen. Je kunt wel zeggen dat het Legioen daar ons een handje bij geholpen heeft.”
‘Het liep natuurlijk gierend uit de klauwen’
Macron en Les Bleus
Het werd een ongekend succesnummer. Niet alleen in Nederland. Als Frankrijk in 1998 wereldkampioen wordt en het Lalala spontaan ingezet wordt door de spelers, breekt de band ook internationaal door. Het nummer wordt in de jaren daarop in 26 landen gereleased en niet alleen Frankrijk blijkt fan. Ook landen als Duitsland, Roemenië, Denemarken en Zweden zijn klaar voor de Hermes House Band. En in 2018 laait het Franse vuur gewoon weer op als Les Bleus de wereldtitel opnieuw pakken. “Als president Macron dan jouw nummer meezingt, doet dat wel iets met je,” vertelt Lont nog altijd trots.
Om aan het internationale succes en de bijbehorende verplichtingen te kunnen voldoen, wordt de Hermes House Band International opgericht. Lont: “Voor een studentenbandje is het niet te doen het hele jaar door te reizen. Een nomadenbestaan dat niet te combineren is met een studie. Bovendien hadden we voor de videoclips en andere marketing vaste gezichten nodig.” Al meer dan 20 jaar tourt deze band door heel Europa, met als trots boegbeeld nog steeds de zanger van het eerste uur: Jop Wijlacker.
Leukste bijbaan van Rotterdam
In Nederland is ‘de echte’ Hermes House Band nog altijd in volle glorie aan het werk. Grote schoenen moeten ieder optreden weer gevuld worden. Lont: “Zoeken naar een opvolger is niet zo eenvoudig als het lijkt. Vroeger stonden ze in de rij, maar met de studiedruk van nu is het lastiger. De studenten moeten al zoveel, dat de druk die het bandleven met zich meebrengt een bewuste keuze moet zijn. Het is ook wel echt een commitment. Er komt veel meer bij kijken dan zeventig keer per jaar op een podium staan.”
En die toewijding is niet het enige dat afschrikt…. Voormalig frontman Honders weet er alles van. “Ik was eerlijk gezegd een beetje bang voor de Hermes House Band. Ik zat bij het corps en kon zingen, maar had nooit gedacht aan auditie. Ik was toch niet goed genoeg voor zo’n grote band? Ik zong in het café waar de Hermes House Band vaak at. Ze vroegen of ik auditie wilde doen en zo geschiedde. Ik heb er nooit spijt van gehad: het is zeker weten de leukste bijbaan van Rotterdam. We zingen ook niet voor niets: de mooiste rotstad die er is. Zo voelen we dat ook echt. En ja, dat nummer spelen we door het hele land, ook in 020. Het hoort bij ons, Rotterdam zit in ons DNA.”
‘Ik was eerlijk gezegd een beetje bang voor de Hermes House Band’
Vol gas na corona
Ook voor de Hermes House Band was het twee jaar sappelen in de coronacrisis. Ongemerkt tikte de band een nieuw jubileum aan, dat in 2022 gelukkig groots gevierd kan worden. Veertig jaar Hermes House Band. Een feest waard natuurlijk. Honders: “Voor ons was de coronaperiode ook vreemd stil, net als voor iedereen. Het was moeilijk, want als band wil je het podium op. Ik ben blij dat we weer uit mogen, weer mogen optreden en feest mogen vieren. Voor ons is 2022 een bijzonder jaar en dat vieren we op 17 september ons veertigjarig bestaan met een groots optreden in Ahoy. Eind april 2022 is de kaartverkoop begonnen. Ahoy wordt een knaller.”
Voor meer informatie over veertig jaar de Hermes House BIG Band in Ahoy: www.hermeshouse band.nl/40jaar