Rotterdammers maken Rotterdam

Hier kom je voor de beleving

Sander Grip Tekst
Chris Bonis Beeld

Al vier generaties zitten ze ‘in de drank’. Wat in 1894 begon als koffiehuis annex bierbottelarij op Zuid is nu een exclusieve wijnkoperij aan de Goudsesingel. Julien Platenburg houdt de familie-eer hoog en runt de zaak met aanstekelijk enthousiasme. Zijn vader Ger kijkt over zijn schouder mee. “Maar ik bemoei me er niet mee”, lacht hij. “Julien moet er zelf wat van maken.”

In november 2019 vieren ze hun 125-jarig jubileum en een maand later prijkt het bord Hofleverancier boven de entree van de winkel. “Als enige wijnkoperij in Zuid-Holland”, glimt Julien trots. “De kroon op vier generaties onze ziel en zaligheid leggen in het familiebedrijf.”

Dat bedrijf start in 1894 als Leo en Maria Platenburg een koffiehuis annex bierbottelarij beginnen op Zuid. “Opa betrok het bier van de Oranjeboom brouwerij en bottelde dat in beugelflessen”, vertelt Ger. Als opa sterft, zet oma de zaak voort. Niet als koffiehuis maar als slijterij, want zij had ook nog zeven kinderen groot te brengen. Ger: “Oma ging ook wijn verkopen. Samos en Graves Superieur; zoete witte wijnen die toen populair waren.”

Import

In de jaren zestig en zeventig komen veel gastarbeiders uit Spanje en Italië naar Rotterdam. Die drinken wijn. Ger: “Mandflessen van vijf liter, die ze bij ons kwamen vullen.” Als er door de opkomst van grote supermarkten geen droog brood meer te verdienen valt met gedistilleerd, stapt Ger over op meer wijn verkopen. Hij wordt vinoloog en maakt kennis met een collega-handelaar die wijn wil gaan importeren. “Dat leek pa wel wat”, vertelt Julien. “Dus haalden ze een pallet Vin de Pays le Jardin de la France uit de Loire. Zeshonderd flessen. Die waren zo weg, dus ze gingen door. Dat is uitgegroeid tot duizend importwijnen. En het sterke daarbij: het komt rechtstreeks van de boer. Wij verkopen zo’n wijn als enige in Nederland. Veel wijn komt ook van familiebedrijven. Zo doen we zaken met een wijnboerin uit de Loire. Zij is de zestiende generatie.”

‘Bij Platenburg kom je voor de beleving: een goede wijn met een mooi verhaal van de boer en de druif’

Beleving

“Ik heb de zaak in 2018 overgenomen”, vertelt Julien. “Ik had twaalf jaar geleden een jaar met mijn ouders in de winkel gestaan. Toen ben ik er bewust uitgestapt. Ik wilde meer bagage hebben, ging studeren en heb elders gewerkt, onder andere bij enkele wijnboeren, tot ik voelde dat ik oud genoeg was om mensen te kunnen overtuigen van mooie wijnen.” Bij Platenburg kom je voor de beleving: een goede wijn met een mooi verhaal van de boer en de druif. Van de particulier die een fles komt halen bij een mooie wildschotel tot de horecaondernemer die een bijzondere wijnkaart wil, iedereen kan bij Julien terecht. “Wij hebben ook heel bijzondere dingen, als Chateau D’Yquem. Zijn bijzondere smaak ontstaat doordat de druif aan de stok wordt aangetast door edelrot. De druif is zo teer dat alleen de vrouwen ze plukken; zij hebben zachtere handen. Een klein flesje kost wel 250 euro.” Hij glimlacht: “Maar ons specialisme is wijn tussen de zeven en vijftien euro, hoor. Bij ons vindt iedereen die van wijn houdt iets van zijn gading.”