Rotterdammers maken Rotterdam

Sport, groen en wonen…

Sander Grip Tekst
Oma en Lola Beeld

Wie denkt aan het project Stadionpark, denkt aan de slepende discussie over een nieuw thuis voor Feyenoord. Eigenlijk is dat zonde, want Stadionpark is zoveel meer dan alleen een nieuw stadion. Tussen het treinspoor en de Maas verrijst een bijzonder stuk stad, dat vervlochten wordt met alles wat nu al aanwezig is in dat gebied. Het wordt groen, gevarieerd en levendig. En ja, als kers op de taart komt er ook dat nieuwe stadion.

Sander Geenen is programmamanager Stadionpark vanuit de gemeente. Een gesprek met hem over de gigantische operatie die op Zuid aan de gang is, werkt aanstekelijk. Hij kan voorbij de discussies naar de toekomst kijken. Die is mooi, zo stelt hij enthousiast. “Stadionpark is een gebiedsontwikkeling die dit deel van de stad een nieuw gezicht en een nieuwe toekomst geeft. Het gebied bevat het Eiland van Brienenoord, park De Twee Heuvels en de sportcampus, het gebied rond De Kuip en het terrein naast het Varkenoordse Viaduct. En de middenstip van het nieuwe stadion komt precies op de plek waar nu de Gamma nog staat.”

Dat Stadionpark veel meer is dan alleen Feyenoord City – Geenen tart zijn collega die de leiding heeft over die ontwikkeling weleens door te stellen dat het “ook maar een deelprojectje is van Stadionpark” – blijkt als Geenen opsomt wat er allemaal komt in het door hem aangeduide gebied: vele duizenden nieuwe woningen in alle segmenten, extra sportfaciliteiten die tot bijna een verdubbeling gaat leiden van het aantal mensen dat hier kan sporten, twee middelbare scholen met een sportprofiel, heel veel groen om te recreëren en bovenal: een verbinding tussen deze elementen in de vorm van een ‘Rondje Stadionpark’, een wandellus van bijna vijf kilometer lang.

Groen

Een van de toverwoorden voor de ontwikkeling van Stadionpark is groen. “Het gebied rond De Kuip is heel stenig, vooral ingericht voor de automobilist. Natuurlijk kunnen we niet om belangrijke wegen in dit gebied heen, maar het kan allemaal wel veel groener en daarmee levendiger en vriendelijker voor de bewoners en bezoekers”, stelt Geenen. “Het Eiland van Brienenoord wordt veel toegankelijker dan het nu is en langs de oevers van de Maas komt een ecologisch getijdenpark. Er komt een verbinding tussen deze groene elementen en het park De Twee Heuvels, waarmee een enorm aaneengesloten gebied van groenvoorzieningen ontstaat voor voetgangers en fietsers.”

Waar dit toe gaat leiden, is al te zien in De Twee Heuvels. Een park dat vooral door hondenbezitters werd gebruikt. Na een opknapbeurt van twee jaar, is een park ontstaan waar plek is voor cultuur en natuur. De vleermuizen, reigers en zeldzame vogels die hier zitten, hebben meer ruimte gekregen en de bewoners van Zuid hebben er een mooi park bijgekregen dat onderdeel is van een wandelroute die te vergelijken is met een rondje Kralingse Plas. Geenen glimlacht: “Alleen dan veel mooier en met een eigen karakter. Ik merk dat inwoners echt voelen dat er geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van de buitenruimte en, ultiem, in de bewoners van Zuid. Voor een plezierige woonomgeving zijn parken en groenvoorzieningen onontbeerlijk. Samen met een goede variatie aan huur- en koopwoningen voor elke beurs kan dit weleens een reden zijn voor mensen om in de stad te blijven wonen in plaats van te verhuizen naar een randgemeente.”

Feyenoord City

Over de precieze locatie van het nieuwe stadion, het onderdeel van de plannen dat toch echt als het hete hangijzer bij deze vernieuwingsdrang geldt, is on-Rotterdams lang vergaderd. “Maar de locatie tussen het viaduct en de Maas in is nu echt de plek waar gemeente en Feyenoord achter staan. Voor de gemeente is het belangrijk dat het nieuwe stadion hier helpt een connectie te maken met de rest van Zuid óver de enorme barrière van het treinspoor heen. Nu zie je nog twee verschillende werelden aan beide kanten van het spoor, maar het moet straks als één geheel aanvoelen en het stadion helpt daar enorm bij.”

Wat er gaat gebeuren: het nieuwe stadion krijgt zijn entree op het niveau van de eerste ring. Dat is op gelijke hoogte met het Varkenoordse Viaduct. Daardoor ontstaat er een enorm plein aan de voet van het stadion, over het treinspoor heen én verdwijnt het viaduct als fysieke barrière. Hiermee grijpen de plannen voor Stadionpark en de ontwikkeling op de rest van Zuid, gevat in het meerjarenprogramma Rotterdam-Zuid waarvoor architect Francien Houben een visie ontwikkelde, ineen als de vingers van twee handen.”

Grande dame

Stadionpark heeft de intentie een zo compleet mogelijke stad toe te voegen aan Rotterdam. Wonen en groen, sport en onderwijs, recreatie en culturele faciliteiten. Het gebied moet alles in zich hebben en aansluiten op de rest van Zuid en de rest van de stad. Een centraal element in de plannen is de toekomst van de oude vertrouwde Kuip. De grande dame van Zuid waar fans hun hart aan verpand hebben als ware het hun eigen kroost.

Voor die Kuip is absoluut een plek in Stadionpark, garandeert Geenen. De Kuip uit de stad halen, zou voelen als een amputatie. “Feyenoord verhuist naar een nieuw stadion, dat is wel zeker. In seizoen ‘25/’26 gaat de bal rollen in Feyenoord City en krijgt De Kuip definitief een andere functie. Want laten we toch ook eerlijk wezen: ondanks het sentiment, weet elke bezoeker dat De Kuip niet de faciliteiten kan bieden die je van een modern stadion mag verwachten. Als je een broodje kroket gaat halen is hij uitverkocht of koud voor je weer terug in je stoel zit en ben je ook nog eens te laat terug voor de wedstrijd.”

Wat er met De Kuip gebeurt, is nog onderwerp van gesprek. De gemeente wil er in ieder geval graag een 400-meter-atletiekbaan in realiseren, terwijl de ziel van het monument behouden moet blijven. En ook Feyenoord moet met plannen komen; dit is zelfs een voorwaarde geweest voor de gemeentelijke toezegging te investeren in het nieuwe onderkomen van de voetbalclub.

Feyenoord City (2)

Bij het ontwerp van het nieuwe stadion is ongelofelijk scherp gekeken naar De Kuip, met de vraag in het achterhoofd: waarom ervaren we dát stadion nou eigenlijk als het oertype van de voetbaltempel? “Vervolgens zijn alle nieuwe stadions in Europa bestudeerd en pas daarna is het nieuwe stadion op de tekentafel ontstaan. Het grappige is”, stelt Geenen, “dat dit proces een sterke analogie heeft met het ontwerpproces van De Kuip. Ook architect Leendert van der Vlugt heeft Europa doorkruist voordat hij De Kuip ontwierp. In mijn ogen is dit misschien wel de beste basis om van het nieuwe stadion weer dé voetbaltempel van ons land te maken. Er is compromisloos gezocht naar het optimale.”

Meer weten?

Kijk dan eens op www.stadionpark-rotterdam.nl of ga naar www.feyenoord-city.nl.