Erik (links) en Jeroen van Krugten
De Rotterdamse regio kent van oorsprong vele familiebedrijven. Voor deze speciale Schiedamse editie bezochten we Nicoverken, een van oorsprong Zweedse scheepsreparateur, nu gerund door twee broers uit Schiedam.
Eigenlijk wilden ze nog een paar jaar elders ervaring opdoen, de broers Erik en Jeroen van Krugten. De praktijk leerde anders. De lang gekoesterde droom van vader Frans ging in vervulling, toen de jongens – net afgestudeerd – bij Nicoverken gingen werken.
De broederlijke instap bleek een perfecte combinatie te zijn. Erik, de oudste, studeerde small business en is het financiële brein. Met zijn studie werktuigbouwkunde is Jeroen de technicus. Zo versterkten de Schiedammers vanaf 2000 Nicoverken. Het werd in 1946 opgericht door meneer Nilsen, met Carl Olof als voornamen; Nico in afgekorte versie. “En verken is Zweeds voor werken, zoals gemeentewerken”, verklaart Erik de naam verder.
Zo vlak na de Tweede Wereldoorlog, in wederopbouwtijd, was er een grote behoefte aan goederen die vaak over het water werden vervoerd en probleemloos moesten aankomen op hun bestemming. “Zo kwam Nilsen op het idee voor scheepsreparaties tíjdens de zeevaart.” In de hoogtijdagen telde het bedrijf 2500 werknemers, wereldwijd verdeeld over vijftien vestigingen. In 1970 streek Nicoverken in Schiedam neer, waar Frans van Krugten als boekhouder begon en opklom. Jeroen: “Onze vader was de enige niet-Zweedse directeur binnen het bedrijf.”
Toen in 1983 het moederbedrijf failliet ging, besloot vader Frans de Nederlandse vestiging over te nemen, inclusief de nodige schulden. Hij bouwde het bedrijf stap voor stap op. Erik en Jeroen namen het bedrijf vervolgens in 2008 over. Nicoverken telt nu zo’n vijfenveertig vaste medewerkers van wie er vijftien over de hele wereld zitten. Zo kunnen ze reders met hun zeeschepen overal en zo snel mogelijk helpen. Het hoofdkantoor verhuisde intussen naar een grotere locatie op het Schiedamse bedrijventerrein ‘s-Graveland en kreeg er een machinefabriek bij waar gigantische motoren, krukassen en andere onderdelen gerepareerd worden. Die zijn voor tachtig procent van het Japanse Yanmar.
Naast scheepsreparatie kent Nicoverken nog twee bedrijfstakken. Ze verkopen onderdelen en technische systemen voor luxe jachten en ze verpakken eten en drinken, een bedrijfstak die niets met scheepvaart te maken heeft en toevallig is ontstaan. Erik: “We verkochten perslucht en zogenoemde venturi-systemen. Zo kwam het dat Heineken een keer aan ons vroeg flesjes droog te blazen voordat de etiketten erop zouden gaan.”
Anno 2019 is Nicoverken een bloeiend Schiedams familiebedrijf dat zijn geschiedenis in ere houdt. Hun roots zullen ze nooit vergeten: “Het Zweedse DNA is nog altijd zichtbaar in de naam en met het blauw-geel in de huisstijl”, besluit Erik.