Rotterdammers maken Rotterdam

Zuid heeft alles

Michel Carree Tekst
Roland van Eck Beeld

Op 15 mei van dit jaar werd Het Kunstenpand opgeleverd. Het biedt huisvesting aan onder andere het Theater Zuidplein en de Bibliotheek. Op 16 september verrichte Koningin Máxima de sobere doch feestelijke officiële opening.

Gers! praat met drie medewerkers van de gloednieuwe bibliotheek, toepasselijk gelegen aan het Annie M.G. Schmidtplein. Rachella Renar is 34 jaar oud, en woont samen met haar zoon van tien in Krimpen aan den IJssel. Sadik Ayaz is 56 en kwam als vijftienjarige met zijn ouders vanuit Iskenderun – Turkije – naar Rotterdam. Hij woont met zijn vrouw en 24-jarige zoon in Rotterdam Oosterflank. Prudence Witlox is 31 en woont met vriend, zoontje van twee en bonusdochter van acht in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Welk boek heb je in je jeugd stukgelezen en waarom?

Renar: “Heel lastig om één boek uit te kiezen, wat boeken betreft had en heb ik een brede smaak. Ik heb de Kippenvel-serie zó vaak gelezen, en Mathilda, Blauwe Plekken, De Tweeling. Maar ook het Dagboek van Anne Frank en The Autobiography of Malcolm X. En de hele stripreeks van Suske en Wiske. Dankzij deze boeken kon ik verdwalen in mijn eigen fantasie, en heb ik tegelijk geleerd dat je het beste moet halen uit je leven.”

Ayaz: “Stukgelezen kan ik niet zeggen, maar ik had wel enkele favorieten natuurlijk. Boris van Jaap ter Haar en Pjotr van Jan Terlouw. Kruistocht in Spijkerbroek en Saartje Tadema van Thea Beckman natuurlijk. En waarom…. Tja, misschien wel een stukje herkenning. Ik zag iets van mezelf terug in de verhalen. Ik ben van jongs af aan opgegroeid als een behulpzaam iemand. Altijd een helpende hand reiken.”

Witlox: “Een klassieker! Het grote boek van Madelief van Guus Kuijer! Tijdloos. Ik werd altijd heel vrolijk van de avonturen van Madelief. Maar ik heb meerdere kinderboeken vaker gelezen hoor. Hoe overleef ik…. van Francine Oomen, verschillende delen Kippenvel, veel van Carry Slee ook. En nog veel meer!”

SADIK AYAZ

Wat is je lievelingsboek aller tijden?

Ayaz: “Ik heb niet één specifiek lievelingsboek. Het zijn er een paar: Blauwe Plekken, Sonny Boy… Een Meisje op Schindler’s List vond ik heel bijzonder. Haar Naam was Sara en Als de Olifanten Vechten. En ik hou van stripboeken! Vooral Lokje en Cedric zijn favoriet: een beetje humor tussen al die serieuze boeken mag wel, toch? Dan voel je je in no time weer lekker!”

Witlox: “Iedere fase in mijn leven kent wel een lievelingsboek. Van de prentenboeken als kind tot de romans waar ik naartoe ben gegroeid. Duizend Schitterende Zonnen van Khaled Hosseini blijft toch wel een van mijn favoriete boeken. Het was geloof ik de eerste echte roman die ik las als tiener en ik was zó gefascineerd door het verhaal. Een aangrijpend boek dat ik na afloop echt wel even moest verwerken.”

Renar: “Na lang denken heb ik een boek uit mijn jeugd gekozen: Blauwe Plekken. De schrijfster is Anke de Vries en het thema van het boek is kindermishandeling. Heftig vond ik dat.”

Je werkt in een bibliotheek. Waarom? Roeping of toeval?

Witlox: “Beiden. Ik heb altijd al in een bibliotheek of boekenwinkel willen werken, maar dat leek me onbereikbaar omdat ik geen achtergrond heb als bibliothecaris. Maar ik hou nu eenmaal van boeken en van verhalen schrijven. Toen ik mijn vorige baan in de kinderopvang achter mij liet, kwam kort daarna een vacature voorbij. Met mijn achtergrond in de culturele sector paste die precies, dus sinds juni 2020 werk ik bij de bibliotheek.”

Renar: “Het was puur toeval dat ik de vacature zag op LinkedIn. Maar na het lezen ervan en toen ik zag waar ik zou komen te werken, werd ik er helemaal vrolijk van. Ik herinnerde mij hoe blij ik altijd werd als de Biebbus de straat van mijn school inreed. Dat is de reden dat ik achteraf vind dat het toch een roeping moet zijn geweest.”

Ayaz: “Ook puur toeval! Ik heb in Nederland de dienstplicht vervuld, en dat leverde mij m’n vrachtwagenrijbewijs op. Ik werd in 1993 aangenomen bij de Bibliotheek als chauffeur voor de tweede Biebbus, die toen net was aangeschaft. En voor zo’n bus was een groot rijbewijs noodzakelijk. Ik werk dus ondertussen al meer dan 25 jaar voor de bieb. Die bussen zijn ondertussen allang verdwenen, maar ik ben er nog!”

RACHELLA RENAR

Welk boek over Rotterdam Zuid zou je aanbevelen?

Renar: “De Haven van Rotterdam. Een boek uit 2015. Niet specifiek over Zuid, maar wel een prachtig overzicht van de bedrijvigheid in de Rotterdamse haven, van de Maasvlakte tot de Van Brienenoordbrug.”

Ayaz: “Verplichte kost: Rotterdam Zuid. Van Annenies Kraaj en Jan van der Mast. Een al wat ouder fotoboek, uit 1990 geloof ik, maar we hebben het hier staan natuurlijk. En verder kan ik boeken van Hugo Borst en Abdelkader Benali van harte aanbevelen.”

Witlox: “Ook niet specifiek Zuid, maar ik zou zeggen Groeten uit Rotterdam – 100 jaar veranderingen in de stad. Dit boek is zó fascinerend om in te zien. Herinneringen voor de een, een eerste kennismaking voor de ander. Ook een aanrader: de boeken van Judith Visser. De verhalen die ze schrijft zijn spannend en spelen zich vaak af in en om Rotterdam. Héél herkenbaar!”

En wat heb je zelf met Rotterdam Zuid?

Witlox: “Ik ben er opgegroeid. Niet geboren, wel getogen. Ik hou van het dynamische dat Zuid met zich meebrengt. Ondertussen woon ik niet meer in Rotterdam, maar ik ben ontzettend trots dat ik vanuit de bibliotheek nog steeds iets mag betekenen voor een stukje Rotterdam-Zuid.”

Renar: “Ik ben dól op Rotterdam Zuid! Ik ben er opgegroeid, en ik heb het in die jaren zien veranderen van een plek waar iedereen wegvluchtte naar een plek waar iedereen wil en kan wonen.”

Ayaz: “Op mijn vijftiende kwamen we naar Rotterdam, dus ik heb mijn late jeugd zo’n beetje op het Zuidplein doorgebracht. Ik zat op taalles op het Afrikaanderplein en deed de lts vlakbij het Ikazia Ziekenhuis. We kwamen nooit boven de rivier: Zuid had alles. Hééft alles!”