Kloppend hart van Rotterdam

‘You have Trump Towers, we have Lee Towers!’

Simone Dijkman Leeuwenkamp Tekst
Lennaert Ruinen Beeld

Echt waar. De twee Lee Towers zijn ‘in wording’ aan het Marconiplein in Rotterdam. Lee is er maar wat trots op! Nog dit jaar kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen in een van de 860 huurwoningen met een fantastisch uitzicht over de skyline en de Merwe-Vierhavens van Rotterdam.

De torens stonden er al. Het waren kantoren en ze worden nu verbouwd tot woningen, penthouses, een hotel, winkels en een openbaar restaurant op de 22e verdieping met ramen van maar liefst zes meter hoog. Een duurzame transformatie van formaat. “We gooien echt bijna niks weg. Serieus, zelfs de kozijnen gebruiken we opnieuw”, aldus Bram van Ekeren, uitvoerend architect van architectenbureau Diederendirrix. De ramen worden wel vervangen. Er komen verticaal schuivende ramen in, zodat je een glazen balustrade hebt als ze open zijn. Ook in de nieuwe, enorme luifel die de torens gaat verbinden, komen spectaculaire schuifpuien. “Daarmee kun je in één keer je winkel met een enorm terras verbinden.”

Door de duurzame aanpak gaat de verbouwing razendsnel: er zijn geen langdurige ver-gunningstrajecten en bestaand materiaal kan worden hergebruikt. Alles bij elkaar gaat het om tachtigduizend vierkante meter. Daarmee is de herontwikkeling van de torens het grootste transformatieproject van Nederland.

‘Het is vaak ook de kunst om vakwerk van je voorganger opnieuw te laten schitteren’

“Ik hou echt van transformatieprojecten”, stelt Van Ekeren. “En zeker als je met relatief weinig inspanning zulke grootse resultaten neer kunt zetten als hier, op zo’n prominente plek. Bij bestaande gebouwen kom je vaak echte cadeaus tegen in de vorm van extreem hoge plafonds, afwijkende formaten en bijzondere structuren. Het is vaak ook de kunst om vakwerk van je voorganger opnieuw te laten schitteren. De puien van deze torens zijn om de zes verdiepingen zes centimeter breder en de penanten zes centimeter smaller. Zo lijken de torens kaarsrecht als je naar boven kijkt. Prachtig ontworpen.”

Als de torens ooit weer een andere bestemming moeten krijgen, is dat ook zo gedaan. “We hebben met oog op de toekomst ontworpen. De wandjes zijn makkelijk weg te halen en opnieuw te gebruiken. Misschien komt dat prachtige, originele betonnen waaierplafond dan nog eens tot zijn recht…”