Kloppend hart van Rotterdam

‘Wij rijden alleen voor de mensen die echt móeten reizen’

Sander Grip Tekst
Marieke Odekerken Beeld

“Wij brengen medisch personeel naar verpleeg- en ziekenhuizen, werknemers naar distributiecentra, mantelzorgers naar hun naaste familie. Nog geen tien procent van het normale aantal reizigers zit in de trein en op een rit van drie uur kom ik misschien dertig mensen tegen. Maar dát we rijden, kan op veel begrip rekenen. Op elk station stopt minstens twee keer per uur een trein in beide richtingen. Mensen waarderen dat enorm.

Natuurlijk zijn mensen voorzichtiger, ook ons contact is anders. Als ik een coupé inkom, houd ik er rekening mee waar mensen zitten en waar ik kan staan en lopen. Ik zie meer behulpzaamheid, dat is heel mooi. En wie wat extra geluk kan gebruiken, krijgt van mij een lieveheersbeestje. Dat brengt elke keer weer een glimlach. Juist dat is nu zo belangrijk: elkaar een hart onder de riem steken.”

“Net als in de treinen is het ook op stations heel leeg. Zelfs een normale zondagochtend is drukker dan nu. Dan heb je nog mensen die terugkomen van het stappen of een nachtdienst. Nu is bijna alles dicht en er loopt geen mens.

Toch is die stilte logisch, je moet niet reizen als het niet nodig is. Wij rijden alleen voor de mensen die echt móeten reizen. Laatst wilden drie fietsers de trien instappen om in Groningen een rondje te fietsen. Die hebben we op hun verantwoordelijkheid aangesproken, waarna ze zijn omgekeerd. Een man die in de spits zijn fiets wilde meenemen, heb ik wel laten instappen, omdat hij iemand moest verzorgen. Zo beoordeel ik elke situatie en kan ik een beetje meehelpen om de boel draaiende te houden.”

Ruben Gouman – Hoofdconducteur NS

Sander Grip en Marieke Odekerken brengen met ‘Helden van de Stad’ een ode aan alle mensen in Rotterdam die de stad draaiende houden tijdens de coronacrisis.