Kloppend hart van Rotterdam

‘Ik wil mijn deel leveren in het bestrijden van deze crisis’

Sander Grip Tekst
Marieke Odekerken Beeld

“Helemaal dicht willen we niet, maar vier van onze medewerkers lopen een verhoogd risico vanwege hun gezondheid. Ik ook, want ik ben longpatiënt. Als wij sluiten, kunnen andere apotheken hier in de buurt overbelast raken. We blijven dus wel open, maar ontvangen geen mensen aan de balie. Je kunt ons bellen en dan bezorgen we. En we hebben een afhaalautomaat die 24 uur per dag open is. Je krijgt een code en daarmee kun je je medicijnen afhalen uit de automaat. Er zitten normaal zo’n veertig pakketjes per dag in, nu zit hij continu vol: 160 pakketten. De bezorging voor alle BENU-apotheken in Rotterdam is met veertig procent gestegen, ik denk dat voor onze apotheek de stijging nog hoger ligt.

Mijn collega’s en ik in een risicogroep moeten eigenlijk preventief thuisblijven, maar er is zoveel werk dat we onze gezonde collega’s willen blijven helpen. Een van ons zit echt thuis, maar de andere drie verdelen hun werktijden zodat we met zo min mogelijk mensen aanwezig zijn. En ik kan wel thuis gaan zitten, maar ik wil mijn deel leveren in het bestrijden van deze crisis. Dus ik werk, maar alleen buiten openingstijden: in het weekend en in de avond. Zo kunnen wij veilig werken, belasten we de collega’s bij andere apotheken niet te veel en kunnen we klanten de zorg blijven geven die ze nodig hebben.

Direct na de eerste maatregelen van het Kabinet was het echt een gekkenhuis. Mensen hamsterden ook bij ons: hartmedicijnen, insuline, inhalers. Dat snap ik nog wel, want je wilt echt niet zonder zitten als je hart- of suikerpatiënt bent. Maar wat ik nog nooit meegemaakt heb: ook alle pijnstillers en alle desinfecterende middelen waren uitverkocht in de winkel. Mensen zien nu gelukkig dat er geen tekort is. Hierdoor is de onrust verdwenen. Daarnaast zien mensen dat we de zorg blijven leveren die zij nodig hebben, wat vertrouwen wekt en rust brengt.”

Aytekin Karadurmus – Teamleider BENU-apotheek Spangen

Sander Grip en Marieke Odekerken brengen met ‘Helden van de Stad’ een ode aan alle mensen in Rotterdam die de stad draaiende houden tijdens de coronacrisis.