Kloppend hart van Rotterdam

‘Wij knokken voor het internationale karakter van Rotterdam’

Gers! magazine Tekst

“Rotterdam International is een positief tegengeluid op het gepolariseerde beeld in de media en politiek van diversiteit in Rotterdam. En dat is hard nodig”, zegt Jeffrey de Roode. Hij is één van de initiatiefnemers van het project dat afgelopen maand gelanceerd werd op de facebookpagina van Gers! tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. De film ging viral. “Het is een film om de diversiteit van de stad te vieren.”

Initiatiefnemers Rien Bexkens en Jeffrey de Roode willen met het project een grote groep Rotterdammers vertegenwoordigen die veel genuanceerder en positiever denkt. Maar die niet veel aan het woord komt, omdat hun mening geen krantenkoppen maakt en minder aandacht trekt. Juist tijdens de gemeenteraadsverkiezingen ontbrak dit geluid volgens hen. “Er is een grote groep mensen die de diversiteit viert, het juist omarmt en op deze voet verder wil. Rotterdam International is dat geluid.”

“Blijkbaar zijn er mensen die willen dat het karakter, de identiteit van de stad verandert. Maar er is een veel grotere groep die van de stad houdt, precies zoals ze is. Wij moeten die diversiteit niet voor lief nemen, maar juist met hand en tand verdedigen. Wij willen ervoor knokken dat het altijd zo blijft”, zegt Jeffrey.

Stad van iedereen

Wie is eigenlijk de oorspronkelijke Rotterdammer? “Die is ook maar aan komen waaien. Als havenstad is het een stad van migranten”, zegt Rien. “De wetenschap wijst uit dat immigratie in Rotterdam van alle tijden is. Geen enkele bevolkingsgroep kan zich de stad toe-eigenen. En dat is juist zo mooi aan onze stad. En dat zal hopelijk ook nooit veranderen.”

Dat er problemen zijn in de stad ontkennen de initiatiefnemers niet. “Maar die problemen worden nu vaak klakkeloos aan de diversiteit van de stad toegeschreven. En dat is onterecht. Het zijn vaak grootstedelijke problemen die overal in grote steden voorkomen. Naar ons idee zou de focus in Rotterdam moeten liggen op armoedebestrijding, goed en betaalbaar onderwijs voor iedereen en klimaatproblemen,” aldus Rien Bexkens.

In de film komen 22 Rotterdammers van verschillende achtergronden aan het woord op een tekst van stadsdichter Derek Otte. De film werd overgenomen door onder andere het AD. Rotterdam International is een vervolg op de succesvolle films Hart van Rotterdam en in Naam van Rotterdam, die mede dankzij Gers! ook viral gingen. Deze werden gemaakt door Rien Bexkens, Thiemo van Dam, Dorian Broekhuyse, Robijn Voshol en Derek Otte. 

Bekijk de film op www.rotterdaminternational.com.