Kloppend hart van Rotterdam

Welkom bij de Kleine Ambassade!

Chris van Marion Tekst
Emiel Meijer Beeld

Laysha en Noël zijn twaalf jaar oud en zitten samen in de Schiedamse gemeenteraad. Of ze daar niet wat te jong voor zijn? Juist niet! In Schiedam luisteren raadsleden en bestuurders met veel enthousiasme naar de kleine stadsgenoten.

De kindergemeenteraad is een initiatief van de Kleine Ambassade. Met vijftig projecten per jaar zijn ze wereldberoemd in heel Schiedam. Ze betrekken kinderen bij maatschappelijke onderwerpen en laten jongeren participeren. Ze laten zien dat je als minderjarige wel degelijk het verschil kunt maken.

Studio PLU!S op tv

Iedere week krijgt een andere klas van een andere basisschool in Schiedam de kans vijftien minuten zendtijd te vullen met actualiteiten, kunst, cultuur, erfgoed, milieu en politiek. Deze week is de klas van Noël aan de beurt. Hij presenteert de uitzending terwijl zijn klasgenoten een straatrapportage maken. Ze willen meer groen, minder auto’s én meer plek om te spelen. Tsja, wie wil dat nou niet? Maar ze hebben er ook een plan voor bedacht. En dat meten ze breed uit in de uitzending.

‘We willen dat iedere Schiedammer in 2020 nog maximaal honderdzestig kilo restafval naar de afvalverbranding brengt’

Laysha heeft zich ondertussen aangemeld voor een spel met afval. ‘Afval the Game’, een project van de Kleine Ambassade, de gemeente Schiedam en Irado, is een fantastisch initiatief om gedragsverandering teweeg te brengen. “We willen dat iedere Schiedammer in 2020 nog maximaal honderdzestig kilo restafval naar de afvalverbranding brengt”, vertelt Laysha. In 2017 kieperde de burgerij nog zo’n 259 kilo per persoon in de container. “Maar omdat onze aanpak werkt, is dit inmiddels geslonken tot nog maar 181 kilo.” Glunderend: “En met nog één jaar en eenentwintig kilo te gaan, gaan we deze game zeker winnen.”

Verschil

Naast Laysha en Noël zijn er duizenden Schiedamse kinderen die allemaal via de Kleine Ambassade een stem krijgen. Die zich mogen inzetten voor projecten van de gemeente, Shell, DSW, Vlietland of op school. Voor Stroomopwaards, SchavUIT, S’DAM Havenproject, Lekker belangrijk, Platform Zooff, I’ve Got the #Power, KidsRights, DUS?! Fijn opgroeien, allerlei verkiezingsprojecten en nog veel meer. Het is volkomen duidelijk: via de Kleine Ambassade maakt de jeugd van Schiedam het verschil!