Kloppend hart van Rotterdam

Donuts en ijs

Annelies Heinen Tekst
Erik Huizer Beeld

De enige echte fitgirl in haar leven is haar oma, die op 89-jarige leeftijd nog trouw al haar oefeningetjes deed. Nee, niet voor een perfect lichaam, maar simpelweg voor het met kwaliteit kunnen genieten van het leven. Willeke Zorg (40-something) is eigenaresse van de Workoutclub. Uit frustratie over haar lichaam begon zij in haar puberteit een zoektocht naar het gezonde leven.

Willeke, die trouwens 44 is en zich daar helemaal niet over schaamt, komt uit een contrasterende, en tevens hardcore Rotterdamse, familie. Vaderskant heeft de aanleg om snel aan te komen. Die grote liefde voor eten is voor hen daarom een pittige uitdaging om gezond en slank te blijven. Terwijl moederskant het gezonde leven omarmt. Zo heeft de moeder van haar moeder een lintje gekregen van de koningin voor het oprichten van turnvereniging Willen Is Kunnen op Heijplaat.

De bolle

“Ik werd vroeger de bolle genoemd, of de gezellige zus”, vertelt Willeke. Toen ze in de puberteit kwam wilde ze net zoals het gemiddelde meisje slank zijn. Dat ze dat niet was, frustreerde enorm. Haar darm- en huidproblematiek stemde haar ook niet vrolijker. Gelukkig was ze naast deze frustraties in het bezit van een hele sterke eigenschap die haar in de zoektocht naar een gezond leven enorm heeft geholpen: discipline.

Zoektocht

Waar is de zoektocht begonnen? “Ik wilde afvallen, dus ik begon maar met sporten”, vertelt Willeke. “In de sportschool leerde ik mensen kennen met meer ervaring. Op een gegeven moment werd ik erop gewezen dat ik ook eens naar mijn voeding moest gaan kijken. Als je sport kun je van alles eten, dat dacht ik althans.”

Een voedingsexpert leerde haar vervolgens alles over de invloed van voeding op het lichaam. Naast haar fulltime baan bij een ontwerpbureau reisde ze veel en boekte tijdens iedere reis een personal trainer. “Jaren geleden in Amerika kreeg ik de HIIT-methode mee, en leerde ik dat kort en intensief trainen heel goed voor je is.”

‘We vinden elkaar allemaal leuk, sterk en mooi. Ik zou zo graag willen dat we dat zelf ook eens zien’

Eyeopener

“Toen mijn moeder ongeneeslijk ziek werd in 2010, kreeg mijn zoektocht een duidelijke koers. Dat mijn moeder vlak voor haar pensioen ziek werd, vonden veel mensen rot voor haar. Zelf ervaarde ze dat helemaal niet zo”, legt Willeke uit. “Mijn moeder was bedrijfsleider bij een Hema en ging iedere dag met ontzettend veel plezier naar werk. Ze had een leuk leven waar ze van genoot en vond haar werk geweldig.” Dit zette Willeke aan het denken: “Ik verdiende mijn geld, maar leuk vond ik mijn werk helemaal niet. Toen besloot ik de switch te maken en werd ik personal trainer.”

Goed genoeg

Met een ijzersterke discipline als brandstof heeft ze niet alleen haar overtollige kilo’s verbrand, maar ook het gezonde leven kunnen omarmen. In haar superfancy sportschool De Workoutclub aan de Mariniersweg word je verwelkomd door een hele fijne quote: Don’t let perfect be the enemy of good. “Het gezonde leven houdt voor mij in het bewust omgaan met sport, voeding en ontspanning, om zo lekker in je vel te zitten en gezond oud te worden.” Volgens Willeke hoort een goed glas wijn tijdens een gezellige vriendinnenavond daar ook zeker bij. “Ik hanteer de 80/20-methode, waarbij je voor tachtig procent kiest voor gezond eten en voor twintig procent eet waar je zin in hebt. Zoals een donut, of ijs.”

Rotterdamse gesteldheid

Hoe is het gesteld met de gezondheid van de Rotterdammer? “Ik heb denk ik een beetje een vertekend beeld”, denkt Willeke, “want ik ben omringd door mensen die gezond leven – dat is voornamelijk mijn referentiekader. Maar, als mijn oog dan valt op de inhoud van een willekeurig boodschappenwagentje, dan schrik ik me een hoedje. We zijn helemaal nog niet zo bewust, denk ik dan. Volgens mij valt er nog veel te winnen.”

Fitgirlhype

Toch lijkt alles nu te draaien om het perfecte plaatje, waaronder het perfecte lichaam. De fitgirlhype die op 2015 op Instagram losbarstte, vond Willeke zorgelijk. “Jonge meisjes die zo gefixeerd bezig zijn met het creëren van een killerbody. ‘Wat zijn we nou aan het doen?’, dacht ik. Ik denk dat je je daar op die leeftijd niet zo extreem mee bezig moet houden en dat je vooral ook nog lekker de bloemetjes buiten zet.”

Andere ogen

Door te streven naar perfectie ga je niet lekkerder in je vel zitten, dat is ons wel duidelijk geworden na een babbeltje met de Rotterdamse fitnessgoeroe. Net zoals balans wel de sleutel is van dat doel. Willeke vindt het jammer dat we, waaronder haar klanten, vaak zo kritisch blijven op onszelf. “We vinden elkaar allemaal leuk, sterk en mooi. Ik zou zo graag willen dat we dat zelf ook eens zien. Dat we met andermans ogen naar onszelf kunnen kijken.”