Rotterdammers maken Rotterdam

Mobiele bars en booths

Mick de Witte Tekst
Marc Blommaert Beeld

Florian Borstlap van de Performancebar en Joey Seton van Toffler. Beiden heren drukken op geheel eigen wijze hun stempel op het uitgaan in Rotterdam. De performancebar speelt in op het doorbreken van gangbare patronen door unieke performances en Toffler zoekt en boekt de beste dj’s. Het publiek willen boeien; dát is wat ze gemeen hebben.

Performancebar: het met-elkaar-gevoel 

Het concept Performancebar is toevallig ontstaan op de Parade. “We vonden op Marktplaats een gratis badkuip en orgel”, vertelt Borstlap. “Daar bouwden we een bar van. Met een plank erop werd de bar omgetoverd tot een podium.” Het was een succes: “Daniel, mijn compagnon, heeft een theaterachtergrond en ik ben naast stuurman op de zeevaart ook kunstenaar. Na dat seizoen met de Parade zijn we een crowdfunding gestart en op zoek gegaan naar een pop-up locatie in Rotterdam. We kwamen toen bij Worm terecht. En voor we het wisten runden we een bar. En dat doen we nu al zo’n tweeëneenhalf jaar lang.”

In het doorbreken van vaste patronen hebben de mannen hun fascinatie ontdekt. “Het spel tussen het publiek en de performer, dat gebied tasten we af. We zijn vrij radicaal en onvoorspelbaar. Dat is ook het concept; lef en daarmee focus afdwingen. Onze bar staat in een intieme ruimte en de voertaal is Engels.” Zo op het eerste oog trekt de Performancebar een internationaal en heel divers publiek. “Maar onze performances trekken vooral mensen die openstaan voor verrassingen”, belooft Borstlap. “Mensen die niet bevooroordeeld zijn. Wij schuren ook tussen entertainment en kunst. Non-conformistisch, soms heel erg queer of juist gendervrij – we gaan alle kanten op. Het laatste uur kun je gratis naar binnen. Iedereen is welkom, ook om te performen. Dingen mogen bij ons falen. Dat is belangrijk. We zeggen ook dat dingen niet kunnen mislukken, alleen maar ‘misleuken’.”

Het is voor Borstlap geslaagd als het met-elkaar-gevoel ontstaat. Als er interactie is. “Soms zijn er ook mensen die die intimiteit niet aanvoelen en ontstaan er verstoringen. Ik vind het mooi als het publiek elkaar aanspreekt op gedrag, zoals respect tonen voor de performer of elkaar om aandacht en stilte vragen.”

De grote droom is om met de mobiele bar op reis te gaan. Borstlap: “We stonden al in Berlijn en laatst in Paradiso. We willen onze grenzen verleggen en onze community vergroten. En we gaan in Rotterdam nog meer cultuurprogramma’s maken in combinatie met beeldende kunst. Maar daar kan ik helaas nog niet veel over prijsgeven.”

Performen?

Mail naar theperformancebar@gmail.com

Performancebar

Boomgaardstraat 69
Vrijdag en zaterdag van 21.00 uur tot 02.00 uur
Entree tussen € 2,00 en € 5,00
www.performancebar.org

Toffler: onder de grond geen bereik

Toffler bevindt zich onder het Weena. “Ooit was het een voetgangerstunnel”, vertelt Seton. De lange ruimte is voorzien van strakke ledverlichting en een hele bijzondere dj-booth. “Deze is speciaal voor Toffler ontwikkeld. Zo lijkt de club klein en intiem. En naarmate het drukker wordt, verschuift de booth heel langzaam – hydraulisch en bijna ongemerkt groeit de dansvloer. Dus zet je je biertje op de booth, dan moet je ‘m goed in de gaten houden.” Seton lacht en vervolgt: “Je staat zo vrijwel altijd in de buurt van de dj en op die manier houden we de aandacht vast van ons publiek. Ook hebben we onder de grond geen bereik, dus ons publiek is niet in de weer met telefoons, dat helpt ook.”

“Wij zeggen ook altijd: Toffler is er voor de stad, we doen het voor Rotterdam. We draaien zelfstandig en leunen niet op subsidies. Niet alleen boeken we daarom topartiesten voor onze clubavonden, maar bieden ook plek voor nieuw talent.” Dus mocht je ambities hebben, stuur je mix maar in. Seton: “We luisteren naar alles en het is al vrij vaak voorgekomen dat jong talent mag indraaien en kan laten zien wat ze in huis hebben.”

De volgende stap? “We willen graag een meerdaags Toffler Festival organiseren. Met die festivals richten we onze pijlen op de omgeving én vergroten we ons publiek. De festivals dragen erg bij aan onze bekendheid buiten de stad. En voor iedereen die nog nooit is geweest: kom maar eens kijken!”

Draaien in Toffler?

Stuur je mix naar info@toffler.nl

Toffler

Weena-Zuid 33
Vrijdag en zaterdag van 23.00 uur tot 06.00 uur
Entree tussen de € 10,00 en € 15,00
www.toffler.nl