Rotterdammers maken Rotterdam

‘We maken er een feestje van’

David Rozing Beeld

Rotterdam blinkend schoon in één dag? Als iedereen de handen laat wapperen op Keep It Clean Day op vrijdag 16 september gaat dat zeker lukken. Die dag gaan we met elkaar zwerfvuil te lijf. Ondernemers als McDonald’s, maar ook scholieren en vele bewoners staan al op de deelnemerslijst. Opruimers met hart voor de stad: doe mee en meld je aan.

Foto: David Rozing

Rondslingerende blikjes, chipszakken, papier en peuken. Niet jouw rotzooi, maar toch even in de afvalzak. Vuilnis naast de container? Dat gaat er ook meteen in. Nog even de bezem door de straat en dan is die weer spic en span. Op de wereldwijde Keep It Clean Day verzamelen helpers al het zwerfvuil in straten, parken en pleinen.

‘Doe iets terug voor de stad’

Dat we hier niet vies zijn van hard werken laten cijfers uit 2015 zien. Met bijna 5.000 mensen op de been is 5.000 kilo zwerfvuil opgehaald. ‘Heb je hart voor de stad? Buurtbewoners, klasgenootjes, sportmaten, collega’s: kom in actie’, aldus Ismail Yildiz van de gemeente Rotterdam. ‘Natuurlijk, hier zijn schoonmaakploegen voor. Maar voor een schone stad is zoveel mogelijk inzet van bewoners, scholen en ondernemers nodig. Dit is hét moment om iets terug te doen en samen op te ruimen. Alle beetjes helpen. We maken er een feestje van.’

‘Nou de andere ondernemers nog’

‘Het is heel simpel’, vertelt Ben Franken van McDonald’s (Coolsingel 207), die met medewerkers ook gaat meehelpen. ‘Afval hoort in de afvalbak. Wij liggen onder een vergrootglas met verpakkingen die nog weleens rondslingeren. Dus is het extra belangrijk om een bijdrage te leveren om de stad mooier en schoner te houden. De prullenbak voor onze deur zit bijvoorbeeld snel vol. We hebben nu een sleutel, dus we legen ‘m zelf wat vaker. Eenmaal schoon blijft de stad ook zo. Dat is zo belangrijk. Vooral met al die toeristen in de stad, wat super is. Wij dragen ons steentje bij. Nou de andere ondernemers nog.’

Ga voor goud

Waar wordt het meeste zwerfvuil opgehaald? Dat gebied strijkt de Gouden Knijper op. Vorig jaar scoorde IJsselmonde met de 1.090 (!) kilo verzameld afval het hoogst. De lat ligt hoog, dus meld je snel aan en ga voor goud.

Let’s do it!