Kloppend hart van Rotterdam

Spic en span in Rotterdam?

Wouter van Lieburg Tekst

Deed iedereen ’t maar, dan waren we nu klaar: je rotzooi gooi je in de afvalbak en niet op straat. Maar waar komen die miljoenen kilo’s zwerfafval dan vandaan? (Niet toeristen de schuld geven!) Iedereen wil het: leven in een schone stad. Iedereen weet het: je afval gooi je in de prullenbak. Niet iedereen deed het … Want per jaar ruimt de gemeente 13.000 ton zwerfafval op. Patatbakjes, peuken, flessen en fruitschillen – noem maar op. Dat is 13 miljoen kilo. Oftewel het gewicht van 13.612 Volkswagen Polo’s. Zet die achter elkaar, en je hebt een file van 54 kilometer. Zet die Polo’s op en naast elkaar, en je hebt genoeg voor 107 autotorens zo lang als de Euromast.

Afijn … véél zooi, dus.

“Met een bedankje voor je daad”

Wat de gemeente ertegen doet? Gewoon: mouwen opstropen, en leve Schonerdam! Vegen, harken, schrapen, en in de wagen ermee. Voor een schoon Rotterdam, waar iedereen trots op kan zijn. Maar de gemeente kan het écht niet alleen. Rotterdam heeft je écht nodig.

O ja

Daarom zie je deze weken in het centrum van de stad een campagne tegen zwerfvuil. Van grote led-schermen bij Rotterdam CS tot stoepstickers en groene lijnen die je naar een afvalbak leiden vanaf je bankje. Met een bedankje voor je daad. Natuurlijk doen heel veel mensen het al goed, en Gers-lezers misschien helemaal. Maar even weer een opfriscampagne, zodat iedereen weer weet: o ja, wel fijn zo’n schone stad.

Lonely wat?

In Rotterdam moet je zijn. In Rotterdam gebeurt het meer en meer. We zijn hot. Lonely Planet heeft ons voor 2016 op de vijfde plek gezet van ‘top cities in the world’. De vijfde plek! Laten we er met z’n allen dan ook voor zorgen dat we met dat zwerfafval niet op de eerste plek komen van Lonely Patatbak.

Want in Rotterdam winkelen, chillen, skaten, loungen, rennen, joggen of sjokken en opscheppen over Rotterdam … in een schone stad doe je dat gewoon beter.

Deed jij al mee?

Bedankt namens Rotterdam!

Meer weten over zwerfafval en de campagne voor je schone stadje? Kijk op rotterdam.nl/schoon