Kloppend hart van Rotterdam

Euromast 2.0 in ontwikkeling

Gers! magazine Tekst

De Euromast is volop in ontwikkeling zodat zij weer kan stralen in de skyline van Rotterdam. Het afgelopen jaar werd een nieuwe huisstijl gelanceerd en er is flink verbouwd. Op 25 maart 2018 bestond de Euromast precies 58 haar. Een gelegenheid die aangepakt werd om de nieuwste ontwikkelingen in de schijnwerpers te zetten.

Een stralende Euromast

Directrice van de Euromast, Souad El Hamdaoui, vertelde over de grootse plannen die zij heeft met de Euromast. Zij moet weer stralen, dus wordt onder andere achterstallig onderhoud aangepakt, wordt de ‘mast’ gestraald en worden de uitkijkplatforms opgeknapt. De liften die bezoekers in dertig seconden omhoog brengen, krijgen een retrofit. En ook de Euroscoop, de roterende panoramalift op 185 meter, krijgt een update, inclusief extra beleving. Daarnaast verklapte El Hamdaoui dat de brug, zoals de ruimte op 3/4e van de Euromast genoemd wordt, weer toegankelijk zal worden voor publiek. Momenteel dient de brug als kantoorruimte, maar hier komt binnenkort verandering in. Wat dit gaat worden, hield de directrice nog even voor zich.

Speciaal voor haar verjaardag kreeg de Euromast ook een bijzonder kunstwerk cadeau en werd de nieuwe Kidsclub gelanceerd.

Kunstwerk

Eigenaar van de Euromast, Willem Tieleman, stond een tijd terug voor de keuze een bijzonder kunstwerk van de Euromast te kopen: een handgemaakte houten 3D-versie van het kraaiennest. Hiervan zijn slechts drie exemplaren, gemaakt door kunstenaar R. van der Ende. Toen Tieleman besloot het kunstwerk te kopen, was een ander hem voor. De koper was niet meer te achterhalen.

Onlangs verscheen er een foto op sociale media met daarop het ‘verloren’ kunstwerk en Tieleman zijn hart begon weer sneller te kloppen. Hij zocht contact met de kunstenaar en speciaal voor Tieleman heeft hij een nieuw exemplaar ontworpen. Van der Ende heeft drie maanden gewerkt aan een vernieuwde versie van het kunstwerk. Door nieuwe technologie en via dronebeelden was het mogelijk het kraaiennest van de Euromast van bovenaf na te maken, in tegenstelling tot de andere drie exemplaren die van beneden af zijn gemaakt.

Trots en blij is Tieleman dat het kunstwerk nu eindelijk hangt op de plek waar hij hem jaren geleden al wilde hebben: de Euromast.

Kidsclub

De Euromast verwelkomde op haar verjaardag drie nieuwe vriendjes afkomstig van de planeet Mastumi: Ziza, NomNom en Rox. Zij zijn op zoek naar Euromakkertjes die met Rox willen knutselen, met NomNom willen eten en met Ziza op avontuur willen gaan…

Mees en Makkie zijn in het ruimteschip van Ziza, NomNom en Rox gestapt, maar dat ging niet helemaal goed… Daarom zal Ziza vanaf nu de Euromakkertjes verwelkomen op de Euromast. Ze heeft er heel veel zin in.