Rotterdammers maken Rotterdam

Wat is wel / niet gers in Schiedam?

Hans Reitzema Tekst
Hans Reitzema Beeld

Nog zeven hoge molens

“Het leuke van Schiedam is het oude havengebied, het oude centrum, de grachten, de sfeer die dat uitstraalt. Maar het is wel een beetje stil. Ik woon hier met plezier, ook omdat het zo rustig is, maar ik mis wel een beetje de levendigheid in de kroegen in het centrum. Bijzonder zijn hier wel de molens en het Zakkendragershuisje. In de stad heb je nog zeven hoge molens staan. Dat is heel bijzonder. Ze zeggen dat het de hoogste van de wereld zijn. Nou ja oké, dat zal wel.

Over de dam in de Schie had je de overslag van goederen van de zeeschepen naar de binnenvaartschepen. Daar had je de zakkendragers voor nodig. Dat is in Schiedam begonnen. Bij het Zakkendragershuisje. Dat is heel lang in particuliere handen geweest, maar dat wordt nu een museum. En wist je dat hier op een gegeven moment 350 jeneverstokerijen waren? En de mensen die daar werkten kregen als extraatje vaak een fles jenever. Dus het alcoholisme tierde hier welig, haha!”

Bert Slomp, casemanager op Forensisch Psychiatrische Poli

Voelt als thuiskomen

“Vanaf mijn zestiende heb ik in Schiedam gebasketbald en gecoacht bij de club Juventus. Nu woon ik sinds kort ook in Schiedam en het voelt als thuiskomen. Ik ben Schiedam hardlopend gaan verkennen en de stad voelt heel overzichtelijk. Het plein voor het station vind ik een fijne plek. Het is nieuw en het verbindt het nieuwe met het oude. Ik hou sowieso van stationspleinen. En van ronde vormen. Op het plein staat het kunstwerk Public Poetry Pavillion. Op de ronde bovenrand verschijnt op een lichtkrant steeds wisselende poëzie. Toen ik hier kwam stond daar iets met ‘thuis’ en ‘welkom’ en toen dacht ik: nou, het is gewoon goed!

Toch zie ik hier nog wel veel hokjes: dit is ‘mijn’ gebied, dit is ‘mijn’ wereld en jullie zijn ‘jullie’. Daar heeft Schiedam nog wel wat in te verbinden, want de wereld is van iedereen. Als je Schiedam inrijdt staat er: JIJ + IK = S’DAM. Dat vind ik zó mooi! Je bent een individu, maar altijd verbonden met je omgeving.”

Delzita Dju, sociaal Pedagogisch Hulpverlener


Oudste stadspark van Nederland

“De laatste tijd worden hier weer leuke evenementen georganiseerd. Dat gebeurt in de parkjes van Schiedam. Schiedam heeft het oudste stadspark van Nederland, hier bij de Tuinlaan: De Plantage. Proef de Plantage bijvoorbeeld. Daar hebben ze allerlei jenevers en zo en hippe drankjes. En je had ook de openluchtbioscoop Film op ‘t Erf, maar dat heeft Rotterdam nu helaas afgepikt van Schiedam. Echt lullig. Die mensen doen zo hun best om Schiedam weer een beetje op de kaart te zetten, maar de Rotterdamse Pleinbioscoop was eerder met de aanvraag. En je hebt natuurlijk de Brandersfeesten! Dat is wel echt Schiedams trots. Daar kom je gewoon iedereen tegen die je een jaar niet gezien hebt. Dat is echt supergezellig.

Wat ik wel vervelend vind aan Schiedam is het parkeerprobleem. Ik heb veel avonddiensten en dan moet ik vaak letterlijk nog een kilometer naar huis lopen ’s avonds om kwart over elf. Dat vind ik echt héél vervelend.”

Brenda van Dooren, persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg