Kloppend hart van Rotterdam

Wat is wel / niet gers in Rotterdam?

Lotte Kuhlmann Tekst
Hans Reitzema Beeld

‘Geen elitair hipsterparadijs aub’

“Als ondernemer ben je onwijs op je plek in Rotterdam. Je kunt hier gewoon beginnen, er wordt je van alles gegund en je bent heel vrij. Vroeger was er misschien niet zo veel te doen in de stad, maar nu zijn er overal koffietentjes en leuke barretjes. Rotterdammers kiezen ervoor om te genieten van hun stad, we zijn er trots op. Ik vind het fijn om met gelijkgestemden te zijn en dat kan hier goed. Mensen zoeken elkaar op. Alle werelden en sferen lopen hier door elkaar heen. Ik ben soms bang dat bepaalde fijne plekken in Rotterdam aan hun populariteit ten onder gaan. Er komen steeds meer toeristen onze kant op en ik wil niet dat Rotterdam een elitair hipsterparadijs wordt. Iedereen is welkom in Rotterdam. We zijn een warm kloppend hart. Er is genoeg ruimte voor iedereen, maar dingen als ‘Tulpen uit Rotterdam’ mogen ver weg blijven.”

Jojanneke van den Bosch, Online communicatiespecialist / eigenaar OnlineComm Academy

‘Weinig betaalbare woningen’

“Na de verwoesting door het bombardement is Rotterdam constant in beweging gebleven. Met als resultaat: een mooie mix van oude en moderne gebouwen. Vooral de laatste jaren zijn er veel initiatieven en projecten gestart die ik kan waarderen. Probleemwijken worden aangepakt en de gemeente investeert op meerdere plaatsen in de stad. Er zijn steeds meer uitgaansgelegenheden bijgekomen en ook toeristen weten de stad makkelijker te vinden. Er komen steeds meer culturen naar de stad, die allemaal een stukje van zichzelf meebrengen. En dat maakt Rotterdam dan weer typisch Rotterdam: een wereldstad. De huisvesting in Rotterdam vind ik niet gers. Betaalbare woningen zijn schaars, terwijl de stad wel druk bezig is met het aantrekken van mensen. Ik voorzie op den duur taferelen als in Amsterdam en Utrecht. Zeer kleine woningen of kamers waar je de hoofdprijs voor moet betalen.”

Randy Helme, Docent Media Vormgeving en ICT 

‘Een wereldreis in één middag’

“Rotterdam heeft zoveel moois te bieden. Het is een inspirerende tijd om hier te wonen, werken en ondernemen. Wat nóg beter kan is het wederzijdse begrip tussen oude ‘ambtelijke systemen’ en frisdenkende ondernemers. Soms maken onmogelijke regels het ondernemen uitdagend. Dat is zonde. Het gaat beter, maar we zijn er nog niet. Rotterdammers zijn puur, recht voor z’n raap. Wat Rotterdammers bindt, is een bevlogen hart voor deze stad. Hier mag je een droom hebben en mensen durven er ook voor te gaan. Soms lukt het. Soms niet. Dan gaan we gewoon door. Ik heb in deze stad echt het gevoel van verbinden en ‘samen doen’. We helpen elkaar. Samen bouwen we aan de stad. Vaak fiets ik vol trots door de stad. Dan kom ik in één middag zoveel verschillende culturen en leuke festivals tegen, dat het lijkt alsof ik een complete wereldreis gemaakt heb.”

Michèle Sparreboom, Oprichter You&Mies