Rotterdammers maken Rotterdam

Wat is wel / niet gers in Rotterdam?

Hans Reitzema Tekst
Hans Reitzema Beeld

Een stad met veel zelfvertrouwen

“Rotterdam heeft een vibe die ik niet bij andere steden in Nederland voel: het gebeurt hier nú en het wordt snel groter. Ik heb het de laatste vijf jaar zien gebeuren. De stad kijkt vooruit naar de toekomst. Dat vind ik geweldig. Er komen steeds meer clubs en het culturele leven bruist als nooit tevoren. Dat trekt ook nieuwe mensen aan die hier willen komen wonen. Dat was vroeger niet zo. En ik hou van de Rotterdamse architectuur! Die laat het sterke karakter van de stad zien. Rotterdam is een stad met veel zelfvertrouwen. Of je er nu van houdt of niet: dit is hoe we hier bouwen. Ik mis in Rotterdam eigenlijk echte grote clubs. Zeg maar zoals Now&Wow, maar dan vaker dan twee keer per jaar. Er zijn genoeg clubs om te dansen, maar ze zijn zo klein. Ik wil eigenlijk elk weekend naar een groot dansfeest kunnen.”

Sandro Pugliese, electronic engineer


Steeds meer charme

“Ik vind het gers dat je tegenwoordig overal in de stad kan eten en drankjes kan doen. De stad krijgt steeds meer charme. Het is voor mijn leeftijdsgroep ook veel leuker geworden met in de zomer al die leuke kleine festivalletjes. Toen ik jong was en op de Nieuwe Binnenweg woonde, mocht ik van mijn ouders écht niet op de Witte de Withstraat komen. Dat was een no-go-area. Terwijl dat nu dé ontmoetingsplek is om af te spreken. Dat vind ik wel grappig. De Nieuwe Binnenweg is trouwens ook opgevrolijkt. Vroeger was het vrij donker en zwaar, nu zit er meer licht in. Je kunt er nu ook veel verschillende dingen eten. Niet meer op elke hoek een shoarmatent. Iets gezonds eten kan ook. Het enige wat ik niet zo gers vind is dat Rotterdam een toeristische trekpleister is geworden en steeds drukker wordt. Maar verder is Rotterdam een topstad!”

Jaleesa Fraenk, wax-specialiste

“Ik zou nergens anders willen wonen dan in Rotterdam! Het zit vol leven, kijk maar om je heen: de markt, helemaal vol met mensen. Of Centraal Station, ook helemaal vol met mensen. Je ziet heel veel verschillende culturen. Je komt echt leuke, gezellige mensen tegen die een praatje met je maken. Die vertellen dan over vroeger, over hun eigen cultuur, hun eigen geloof. Dat vind ik wel geweldig. Al is er in de loop der jaren wel veel veranderd, ook door het negatieve beeld van de Islam nu. Mensen zijn wat terughoudender geworden. Maar gelukkig ben ik zelf nooit gediscrimineerd of afgewezen. Ik vind het jammer dat er in Rotterdam zoveel historische gebouwen verdwenen zijn. Ik speelde als kind veel in historisch Delfshaven. Maar dat stukje Delfshaven is maar zo klein. Kijk om je heen, alles is modern. Ik wou dat er nog meer van oud Rotterdam over was.”

Samira Abdi, pedagogisch medewerker