Kloppend hart van Rotterdam

Wat is wel / niet gers in Rotterdam?

Amy Schellius Tekst
Hans Reitzema Beeld

Altijd in beweging

“Rotterdam is altijd in beweging, dat is leuk aan de stad. Zo zijn er de laatste jaren allerlei mooie projecten opgeleverd, zoals de bouw van de Markthal en het Centraal Station. De stad wordt daarmee steeds interessanter voor toeristen. Daarnaast is er veel mogelijk in Rotterdam. Veel evenementen krijgen ruimte om te groeien. Zoals het visrestaurant A La Plancha aan de Maaskade. Dat is nu een jaarlijks evenement waar veel publiek op afkomt; leuk!

Wat ik jammer vind is dat Rotterdam zich profileert als wereldhavenstad, maar de voorzieningen voor de scheepvaart soms te wensen overlaten. Voor de schippers zouden de voorzieningen, bijvoorbeeld het van en aan boord stappen vanaf kades, beter geregeld kunnen worden. Ook verdwijnt de binnenvaart steeds meer uit de stad. Er zijn plannen om de Rijnhaven en Maashaven in de toekomst in te richten als woon-werkgebied en minder als havens. Dat is jammer. Als je het mij vraagt hoort die bedrijvigheid bij de stad.”

Annelies Volker, Advocate bij Klaassen Advocaten


Manhattan aan de Maas

“Het is het water dat ik zo mooi vind aan Rotterdam. Er is getij, het beweegt altijd en het geeft een weids uitzicht. Dat verre zicht heb je ook als je de Maasboulevard op komt rijden. Als ik zo Rotterdam in kom, dan waan ik me echt in Amerika. Dan weet ik waarom we het Manhattan aan de Maas noemen, zo voelt het! Daarnaast zit de scheepvaart in de stad vol met verrassingen. Ik vind het heerlijk om daar op mijn gemak naar te kijken. Er gebeurt zo veel op het water en daarbij is het iedere keer weer afwachten wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld: wat voor groot cruiseschip zal er nu weer bij de Wilhelminapier aanmeren?

Wat ik minder fijn aan de stad vind, is dat de straat altijd wel ergens openligt. Er is nooit iets af en ze zijn altijd aan het bouwen. Rotterdam blijft een bouwput. In de periode dat ik in de binnenstad van Rotterdam woonde, heb ik heel wat gebouwen zien ontstaan. Maar ach, dat levert dan wel weer mooie architectuur op.”

Wouter Heijveld, Conservator bij het Maritiem Museum

Veel geld om te belonen

“Het mooi maken van verwaarloosde plekken in de stad. Dat kan Rotterdam als geen ander. Denk aan de brievenbussen van het appartementencomplex aan de Voorhaven in Historisch Delfshaven, die voorzien werden van foto’s van vroeger. Grote muurvlakken met streetart, maar ook nieuw leven in lege brugwachtershuisjes. Rotterdam heeft veel geld gereserveerd om initiatieven van bewoners en ondernemers te belonen en de ambtenaren denken actief mee.

Het is jammer dat de gemeente de herbestemming van zo’n vijftien (bijna) lege brugwachtershuisjes niet pro-actiever oppakt. Zo werkt Amsterdam, samen met het Lloyd Hotel, een project uit om van 28 brugwachtershuisjes hotelsuites te maken. De zes brugwachtershuisjes op de Koninginnebrug en Oude Willemsbrug in Rotterdam zijn super qua architectuur, maar erg eenzaam zonder brugwachter of nieuwe functie. Daar liggen kansen om de stad internationaal te profileren. Brugwachtershuisjes zijn typisch Hollands cultureel erfgoed.

Lotti Hesper, Directeur Stichting Brugwachtershuisjes