Kloppend hart van Rotterdam

Wat is wel / niet gers in Rotterdam?

Hans Reitzema Tekst
Hans Reitzema Beeld

De stad omarmen

“Ik werd verliefd op een Rotterdammer en ben bij hem ingetrokken. Mijn vriend, Thomas Verhaar, voetbalt bij Sparta dus voor hem was het wat lastiger om te verhuizen dan voor mij.

Rotterdam heeft echt zó veel liefde voor sport. Voor de marathon wordt gewoon de hele binnenstad afgesloten. Dat is in Amsterdam ondenkbaar.

Ik dacht eigenlijk dat Rotterdam een kille stad was zonder gezelligheid. Maar je moet hier een tijdje zijn en dan denk je wow, al die hidden treasures! Bijvoorbeeld de Biergarten. Je moet echt weten dat het er zit. Maar als je er eenmaal bent is het megagezellig. Ik mis in Rotterdam wel het knusse van Amsterdam. De manier waarop de stad na het bombardement opnieuw is opgebouwd, vind ik niet zo charmant. De charme is er wel, maar die moet je echt zelf gaan ontdekken. Amsterdam omarmt jou, maar jij moet Rotterdam omarmen.”

Madelon Koetsier

Snel beslist

“Tijdens de Gay Pride ontmoette ik Marc. Door hem heb ik Rotterdam ontdekt. Een jaar later kwam ik hier wonen. Mark is veel meer Rotterdammer dan ik Amsterdammer ben, dus die beslissing was snel gemaakt.

Ik voel me hier echt thuis. Het past wel bij me. Het is grootstedelijk maar toch kleinschalig. Ik vind het fijn om bij de Kralingse Plas te zijn. Daar is leuke nieuwe horeca bijgekomen.

De duurzame dingen zoals het Dakpark vind ik heel erg interessant. Het is mooi om te zien hoe die in een paar jaar tijd uit de grond gestampt worden.

Er zijn leuke festivals in Rotterdam. Maar het wordt soms wel een beetje te veel. Dan moet je wéér omlopen voor een reggae- of een foodfestival. Een beetje minder mag wel. En laat vooral die City Race wegblijven. Dat vind ik ook niet passen in een duurzaam stadsbeleid.”

Thomas Mulder

Het is wat het is

“Ik ben in Rotterdam terechtgekomen door de liefde. Jeroen is een echte Rotterdammer en we waren eigenlijk steeds hier voordat we gingen samenwonen. Dat had vooral praktische redenen, want eigenlijk had ik iets tegen Rotterdam. Ik vond het een totaal onaantrekkelijke stad. Ik kende toen alleen die lelijke Koopgoot.

Wij wonen in Kralingen en dat vind ik ook het leukste stukje. Oude pandjes, beetje sfeer en gezelligheid, Kralingse Plas naast de deur. Ik vond het al snel relaxt. En de Rotterdamse mentaliteit! Ik ben behoorlijk direct, dat zijn ze hier wel gewend. Dat is een goeie match! Ik voel me in Rotterdam meer thuis dan in Amsterdam. Het is hier wat het is. In Amsterdam word je platgewalst door identieke hipsters die zichzelf heel cool vinden. Hier is iedereen gewoon zichzelf.

De Lijnbaan is lelijk. Dat kan echt niet meer. Maar verder? Nee, het is goed hier. En de mensen moeten hier vooral blijven zoals ze zijn.”

Kim van Dijkhuizen