Kloppend hart van Rotterdam

Van een mooi bord…

Marcel Jongmans Tekst

Het gaat wonderwel met Rotterdam. Voerden we eerst de goede lijstjes aan, de laatste tijd vallen we ook in de prijzen. Beste dit, beste dat. Grootste, langste, mooiste. En ik vind het allemaal gers, want ik ben trots op mijn stadje. Dat doen we toch maar mooi. Van het lelijke eendje in de jaren tachtig uitgegroeid tot de mooie zwaan.

Maar we zijn er nog niet! Een nieuwe trend tekent zich af aan de horizon. Terwijl de rest van de wereld kwijlend kijkt naar de Markthal, de Kruiskade of de zelfredzaamheid van het volkje aan de Maas, is het de Rotterdammer zelf die weer nuchter de situatie bekijkt en zo zijn kanttekeningen plaatst. Op verschillende blogs worden de juiste vragen gesteld. Hoe zit het met het aantal mensen met een uitkering? Hoe zit het met de luchtkwaliteit? Hoe zit het met de naderende leegstand in de binnenstad als winkels zoals V&D, Blokker en The Phone House opeens het loodje leggen?

Allemaal terechte vragen. Want de verpakking van Rotterdam is zonder meer mooi, maar van een mooi bord kun je niet eten. Althans, dat zeggen we dan. Er mot wel brood op de plank, anders houdt het snel op. En terwijl iedereen zich wat zenuwachtig maakt, zich soms zorgen maakt over de toekomst, maak ik me allerminst druk.

‘We starten straks campagnes in Afrika of die mensen daar misschien zin hebben om hier te komen werken!’

Want wij Rotterdammers kennen bouwen. Op de meest onmogelijke momenten. Denk aan De Kuip in de crisisjaren. We sleepten ons, als grootste haven van de wereld, door meerdere crises heen. Appeltje – eitje. Terwijl ons land op zijn gat lag en onze binnenstad tot puin was gebombardeerd, startten wij al met de wederopbouw.

Dus nu, met de Maasstad als positieve lijstduwer, zie ik het helemaal zitten! Op de verdiepingen van de V&D komen kleine, authentieke winkeltjes. Verder starten we met het beste, meest efficiënt opererende elektrische vervoersnet van de wereld om zo CO2-vrij goederen in en uit de stad te krijgen. We bouwen energieneutraal een totaal nieuwe wijk voor kansrijke gezinnen van gerecyclede zeecontainers. En kijk eens aan: duizenden nieuwe banen! Werklozen? We starten straks campagnes in Afrika of die mensen daar misschien zin hebben om hier te komen werken!

Rotterdam. Het stralend middelpunt van de wereld en toevallig wonen wij er.