Ze gaven hun bazen de bons, vonden een mooi stuk land op een verlaten rangeerterrein en gingen keihard aan het werk. Twee jaar later is het zover: stadboeren Bas de Groot, Johan Bosman en Huibert de Leede openden de grootste stadsboerderij van Europa. Gewoon in Rotterdam. Met restaurant, met winkel én met idealen.
‘Je ziet inderdaad nu op meerdere plaatsen in Nederland stadsboeren opduiken, maar wij zijn de grootste van Europa’
Nog niet zo lang geleden gold het gebied rondom de Marconistraat als een desolaat stukje Rotterdam. Met een Bajesboot dobberend in de Merwehaven en de dames van de Keileweg een blokje verderop, nodigde een en ander niet uit tot een gezellig familie-uitje. Hoe anders is dat nu. Hoertjes en bajesklanten zijn allang verdwenen en het voormalige rangeerterrein vormt nu het domein van Uit je eigen stad. Op twee hectare grond worden hier onder meer boontjes, pompoenen, knoflook, pepers en tomaten op biologische wijze geteeld. In de bijbehorende grote loods zitten bovendien een winkel, waar al dat groen (en veel meer) verkocht wordt, en een restaurant. Binnenkort zullen op deze boerderij bovendien ook kippen scharrelen, tilapia’s zwemmen en paddenstoelen gekweekt worden. Leuk, lekker en leerzaam. Dat laatste met name voor stadskindertjes die kip alleen kennen in de vorm van een nugget en vis uisluitend blieven in stickvorm.
Uit de grond, op je bord
Stadboer Huibert de Leede: “Ja, wij zijn idealisten. Onze voedselketen is volledig geïndustrialiseerd. Mensen weten niet meer waar het eten vandaan komt en wat het kost om dat te maken. Kinderen denken dat melk uit een fabriek komt, we laten onze boontjes overvliegen uit Kenia. En onze eigen lokale boeren worden uitgeknepen door de grote supermarkten. Wij willen daar een alternatief tegenover zetten.”
Omdat je van idealen alleen niet kunt leven, organiseren de stadboeren een scala aan nevenactiviteiten. Huibert: “De loods is ook af te huren voor vergaderingen, bedrijfsuitjes, feesten en partijen. Er zijn (kinder) workshops, oogstfeesten en educatieve programma’s. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld het land op om te proeven van de groenten of kun je leren hoe je eigen moestuin op te zetten. De oogsten van Uit je eigen stad worden in het restaurant verwerkt. Uit de grond, op je bord.”
Logischerwijze werkt het restaurant uitsluitend met verse, seizoensgebonden producten. Wat even niet van eigen land geplukt kan worden of niet zelf gemaakt kan worden, wordt betrokken van boeren en producenten uit de regio. En… alle producten waar de koks mee werken, zijn in de winkel te koop, zoals kazen, olijfoliën, wijnen en broden.
Werken aan een droom
De drie stadsboeren vullen elkaar goed aan. Bas heeft de groene vingers, Johan is conceptmaker, Huibert heeft als organisatiedeskundige leiding gegeven aan verandertrajecten. Ervaringen die de afgelopen twee jaar goed van pas kwamen. Want werken aan je droom, is vooral hard werken. Het rangeerterrein en de loodsen -door de voorlaatste gebruikers ook al ingezet voor agrarische doeleinden, te weten hennepteelt – gingen op de schop. Er werden kassen gebouwd, er werd schone grond gestort en de oude loods werd omgetoverd tot een robuust en hip restaurant. Nu is het uur van de waarheid aangebroken. Huibert: “Het is spannend. De eerste reacties zo vlak na de opening zijn heel positief. We hebben een mooie start gemaakt. Maar nu moet het echt gaan gebeuren. Je ziet inderdaad nu op meerdere plaatsen in Nederland stadsboeren opduiken, maar wij zijn de grootste van Europa. Onze droom? Het zou geweldig zijn als we dit concept kunnen uitbreiden naar andere steden. Maar eerst dit tot een succes maken!”