Rotterdammers maken Rotterdam

Synchroniciteit

Marcel Jongmans Tekst
Beeld: Marieke Odekerken

Wat hebben de telex, de radio, de gloeilamp en de telefoon met elkaar gemeen? Ze werden allemaal op hetzelfde moment twee keer uitgevonden. Voor de een betekende dat eeuwige roem en vaak een groots en meeslepend inkomen. Voor de ander vergetelheid en soms bittere armoede. Sommigen noemen dat synchroniciteit. Een verschijnsel dat iets op twee of meer verschillende plekken tegelijk plaatsvindt. Hoe groot was de verbazing toen ze een stel apen, op een afgelegen eiland, leerden stokken te gebruiken om voedsel te pakken en dat een eiland verder apen hetzelfde gedrag begonnen te vertonen.

Volgens sommigen komt dit omdat een informatieveld de gehele aardbol omspant van waaruit we onze ideeën krijgen. En ik verdenk de Rotterdamse horeca ook uit dit oneindige field of information te tappen.

Opeens was daar op meerdere plekken tegelijk de invasie van de hamburger in de stad. De HamburgerT, de BurgerTrut en Van en Voor Burgers. Eet je in Delfshaven de meest verschillende burgers, stel je hem aan het Stadshuisplein zelf samen. En knaag je de lekkerste Belgische hamburger bij het Centraal Station. Een heuse Hamburgerclub vind je op de Binnenweg en over de lekkerste hamburgers gesproken: die vind je, volgens betrouwbare bronnen, aan de Witte de With.

‘Ik denk dan ook dat het niet lang meer duurt voor we een Kip en Carrie krijgen in onze Maasstad’

Het lijkt wel of de Rotterdamse horecaondernemer daarna, mediterend in een ietwat oncomfortabele lotushouding, opnieuw een tappunt heeft gevonden op het Aardse Informatieveld. Kip en bier is de nieuwe mantra in onze stad. Gegrilde kippetjes, houtskoolkippetjes, biologische kippetjes en allemaal in combi met heerlijke, verfrissende en – bij voorkeur – lokaal gebrouwen biertjes. Ik denk dan ook dat het niet lang meer duurt voor we een Kip en Carrie krijgen in onze Maasstad.

Inmiddels belanden we in het stadium dat Rotterdam als een balletje wordt. We kenden ze al, maar nu worden ze hip gepresenteerd. Van Haak tot de ballen van Jeroen, overgoten met een gers sausje. Van oud-Rotterdams à la de Ballentent tot hip and happening in The Ballroom.

Ik ben benieuwd wat de next best thing wordt. Gaan we massaal over op winterse stampRot? Is het de schnitzel die we nieuw leven inblazen? Of wordt het volgende concept een stroom aan burrito’s and tequila’s? De nu nog niet bekende B&T’s.

Hoe het ook zij. Het blijkt maar weer. Rotterdam loopt samen met de horeca weer eens lekker synchroon te lopen.