Kloppend hart van Rotterdam

Spelen in een maritiem sprookje

Gerrit van Loon Tekst
Laura Buijtendijk Beeld

De zuipschuit van Kapitein Kurk in. Het dek op om te laden en te lossen. Of samen met vriendje of vriendinnetje op de zinkende Titanic staan. Op de bovenste verdieping van het Maritiem Museum aan de Leuvehaven wentelen kinderen zich in het maritieme sprookje van Professor Plons.

Professor Plons is een kinder-doe-tentoonstelling uit 2012 die nu aan zijn vierde versie bezig is en nog nauwelijks aan kracht heeft ingeboet. De wereld van Professor Plons in zijn futuristische onderzoekschip met microscoop en dagboekverhalen is gedurende de jaren uitgebreid met meer karakters. Zoals reddingshond Dobber en de jonge dame Sai-Ling met haar zeilboot. Kinderen in alle leeftijden hebben daardoor hun eigen held.

“Kinderen van vier tot ongeveer tien jaar leren spelenderwijs hoe de haven van Rotterdam werkt”, vertelt Judith Freijser van het Maritiem Museum. Ze leidt rond langs de vuurtorenbalie, de boot van Professor Plons. Die zit boordevol snufjes die kinderen kunnen ontdekken. Er tegenover ligt de zuipschuit van Kapitein Kurk. Die vertelt altijd sterke verhalen die we met een korreltje zout moeten nemen. Iets verderop ligt de onderzeeër van spion Scheurbeuk. Dat is ook tegelijkertijd de koffiehoek. Zo zitten oplettende ouders tegelijkertijd ook in het sprookje. Op de schepen kunnen kids klauteren, draaien, rennen en vooral: onderzoeken. “Een spannende en vrolijke mix tussen strip en werkelijkheid.”

Scheepsladingen lossen

Freijser loopt door naar de buitenruimte, die uitkijkt op de Leuvehaven. Een mooi stukje Rotterdam, al zullen kinderen minder oog hebben voor het panorama, maar zich hier storten op de attributen. Hier kunnen ze in geel jasje scheepsladingen lossen. Of vissen sorteren. De reisbestemming bepalen, een uitbrekend brandje blussen, meten en weten. Of leren waar ingescheepte koffie vandaan komt. “Een leuke en leerzame speelplek. Mijn eigen zoon van zeven jaar kan hier echt anderhalf uur non-stop in de weer zijn”, aldus Freijser.

Breed en bewust publiek

Professor Plons werkt met verschillende thema’s (Sinterklaas, Piraten, Mysterie) en is al door miljoenen kinderen bezocht. Voor kinderen is het een eerste kennismaking met het fenomeen museum. Het Maritiem Museum

Rotterdam wil een breed publiek bewust maken van de invloed van de maritieme wereld op het dagelijks leven. Voor de kinderen wordt deze ambitie al sinds 1991 gerealiseerd met verschillende edities van de tentoonstelling ‘Professor Plons’. Mede dankzij Professor Plons heeft het Maritiem Museum zich ontwikkeld tot een van de sterkste museummerken van Rotterdam met een naamsbekendheid van 89 procent, meldt het museum trots.

Professor Plons
Maritiem Museum
Leuvehaven 1
3011 EA Rotterdam
010-413 26 80