Kloppend hart van Rotterdam

Moeten mannen met baarden zijn

Sander Grip Tekst
Germán Villafane Beeld

Fotograferen in kunstlicht is een vak apart. Dat vindt ook beroepsfotograaf Germán Villafane [zie zijn portret in Gers! #13]. Voor opdrachtgevers werkt Villafane soms onder omstandigheden waarin het licht ongunstig is. “En dan moet ik in Lightroom flink nabewerken. Dat moet natuurlijk zo netjes mogelijk, want je wilt geen klanten verliezen door slechte nabewerking.” Om zichzelf in de beheersing van kunstlicht te bekwamen, bedacht hij de serie Another Beard. Al die willen te kaap’ren varen, in de bewust slecht belichte studio van een vriend. Het leverde hem in 2015 een derde plek op in de gerenommeerde fotowedstrijd van NRC Handelsblad en de juryprijs van de maand december in datzelfde jaar.

“Ik houd ervan te fotograferen zonder de flits te gebruiken”, vertelt Villafane. Het is een eigenschap die hij al op de Rotterdamse Akademie van Beeldende Kunsten ontwikkelde. Hij studeerde fotografie en grafische vormgeving. Van dat laatste maakte hij eerst zijn beroep, maar een paar jaar geleden pakte Villafane ook de camera weer op. “In mijn studietijd was alles nog analoog. Ik merkte dat de wereld van de fotografie totaal veranderd was. Zeker in opdrachtfotografie ontkom je niet meer aan het gebruik van kunstlicht. Ik wilde mezelf daar dus zo snel mogelijk in bekwamen.”

Eerste stap is de gang naar de Foto Academie Amsterdam. Hier ontdekt de fotograaf dat hij zichzelf ertoe moet zetten om de studio in te gaan om met kunstlicht te werken. “Ik had een onderwerp nodig om de studio in te duiken en mezelf ertoe te zetten echt aan de slag te gaan met de flitser in moeilijke omstandigheden. In gesprekken met bevriende fotografen kwam ik op het concept van Another Beard. Dit is mijn eerste studie naar kunstlicht. Zelf vind ik dat het nog veel beter kan, maar het concept sloeg enorm aan. Mijn foto van Ivan Rodriguez belandde in de fotowedstrijd van NRC Handelsblad en daar haalde ik over heel 2015 de derde plek. Een ongelofelijke eer! Ik merk ook dat ik nu al anders tegen kunstlicht in fotografie aankijk dan in mijn studietijd. Ik werk nog altijd graag met bestaand licht, maar ik zie ook de potentie van kunstlicht.”

“The first beard I remember is Papa Noel’s beard.”

Ivan Rodríguez, the spanish barber in New York Barbershop

“Pas nog bij de Beekse Bergen, altijd kinderen: Kijk mam, dat lijkt de kerstman wel…”

André van den Heuvel, system Engineer

“Mijn baard? Die verzorg ik zelf.”

Geert-Jan Renzen, ondernemer

“Ik heb me zeker wel eens geschoren. Maar ik kan het me eigenlijk niet meer herinneren. Ik denk ergens tijdens mijn studententijd.”

Joep Beving, componist

“Mannen met baarden hebben meer elan.”

Djamilo Luyten, conciërge bij mytylschool de Thermiek in Leiden

“Mijn grote baardvoorbeeld is Ricki Hall. Bebaard, vol met tattoos en een ruig verleden. Maar ondanks dat toch altijd de look van een echte gentleman.”

Odin van der Borden, reprographic Operator

“Gers aan dragen baard: Be(eard) your self… Een beetje schijt aan iedereen.”

Raymond Termaat, expediteur export zeevracht

“So screw it, let’s ride”

Ron de Graaf, dealer Principal Harley-Davidson Rotterdam

De studio waarvan Villafane (www.villadinamica.com) gebruik maakte is www.sunrisestudio.nl. Hair & Make up is gedaan door Florance Claire.