Kloppend hart van Rotterdam

Soephoofd

Madelon Baans Tekst
Marieke Odekerken Beeld

Meer groenten eten? Dat is niet zo ingewikkeld, volgens ‘soephoofd’ Diana van Ewijk. Maak soep! Zelf eet zij met haar gezin elke dag soep. Als lunch of als voorgerecht. Zo krijg je makkelijk genoeg groenten binnen. En het is nog lekker ook!

Het begon uit noodzaak, want Diane werd ziek. Gezonder eten met meer groenten zou haar helpen, besloot ze. Dus startte ze met koken en ging op zoek naar een manier om veel groenten binnen te krijgen. Soep leek én bleek de ideale oplossing.

Dat zij vanwege haar vergeetachtige trekjes op haar werk al soephoofd werd genoemd, kon bijna niet beter uitkomen. Inmiddels runt de marcom-manager van BlueCity010 met Soephoofd een succesvol blog en zijn de wekelijkse soepavonden bij Stroop in Spangen goed bezocht.

De ‘wilde wereld soepavonden’ zijn ontstaan om verspilling tegen te gaan. Van de overgebleven groenten van Rechtstreex – waar ze werken met lokale boeren – wordt soep gemaakt voor de buurt. Voor iedereen goed. Tijd voor soep dus. Aan tafel!

Elke vrijdagavond (18:00 uur – 20:30 uur) kun je bij Stroop terecht voor homemade soep van het seizoen – met de lokale groenten van Rechtstreex – voor € 3,50 (of € 5,00 met een refill). De lekkerste soeprecepten van Diana vind je natuurlijk terug op www.soephoofd.nl.

Spangense waterzooi van soephoofd Diana van Ewijk 

Voor een pan soep
1 scharrelsoepkip
3 liter kippenbouillon
2 flinke uien, in plakken
4 tenen knoflook
6 stengels bleekselderij, in stukken
1 flinke paksoi, in stukken
2 grote preien, in ringetjes
2 grote wortels, in plakjes
1 bosje peterselie, gehakt
1 bosje koriander, gehakt
2 flinke scheppen slagroom (zo’n 50 gram)
40 gram boter
2 eidooiers, losgeklopt
vijfkruidenmengsel (van de toko)
3 stengels citroengras
2 stukken gember, geschild, geplet en
gekneusd (zo’n 3 cm per stuk)
6 limoenblaadjes, in stukjes
2 madame Jeanette-pepers, zaad en zaad-
lijsten verwijderd, in dunne reepjes
3 groene pepers, zaad en zaadlijsten
verwijderd, in dunne reepjes
Peper en zout naar smaak

Bereid eerst de kip voor: wrijf ‘m royaal in met vijfkruidenpoeder, peper en zout. Laat ‘m (het liefst lang!) marineren en braad ‘m rondom bruin in de boter. Stamp in een vijzel citroengras, gember en limoenblad fijn en bak dat even met de kip mee. Giet de hete bouillon bij de aangebraden kip en laat het een uurtje zachtjes koken.

Maak intussen de groentestoof: was, snijd en hak alle groenten. Smoor de ui op middelhoog vuur. Voeg dan de rest van de groenten (behalve de peterselie, koriander en de madame Jeanette) toe en bak ze kort mee.

Haal de kip uit de bouillon, pluk uit elkaar en voeg bij de groenten. Zeef de bouillon, schep het vet eraf, voeg de bouillon toe, maar houd een kopje achter. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur zachtjes pruttelen.

Meng in een kom de eidooiers met de room en giet er, scheutje voor scheutje, de rest van de hete bouillon bij. Goed blijven roeren, anders stollen de dooiers! Voeg dit nu ook bij de soep. Bak de madame Jeanette, samen met de plakjes champignon, in hete olie en laat uitlekken.

Serveer de soep in grote diepe kommen en garneer met de kruiden en het paddestoelen-pepertjesmengsel. Eet smakelijk!