Kloppend hart van Rotterdam

Altijd feest in BAR

Sander Grip Tekst
Milan Goldbach Photography Beeld

Noem je club BAR en doe er van alles dat niets met een bar van doen heeft. Houd wilde housefeesten in de kelder, serveer een goeie hap eten op het terras, bouw het langste oudjaarsfeest van het land en verhuur je tent voor zakelijke meetings. En als iemand op het idee komt, waarom dan ook niet een bowlingbaan voor een nacht? “Een totaalbelevenis”, roept Joni Kling spontaan. Ze schrikt zelf van de marketingtaal die ze uitslaat, om dan maar snel te vertellen dat het personeel zich vooral vrienden van elkaar voelt.

‘Willen ze per se eerst naar BAR. Hoe tof is dat?’

Losse sfeer, bizarre ideeën

Sander zit op het terras met eigenaar Kristian de Leeuw en collega’s Zülehya Azman en Joni Kling. De sfeer is in ieder geval opperbest op deze broeierige zomeravond waarop Kristian zijn verjaardag viert en binnen de schermen klaargezet worden voor een avondje karaoke. “Hier kan alles”, merkt Zülehya lichtjes op. Zij is nog maar net in dienst van BAR, maar voelt zich als een vis in het water. “De sfeer is losjes, de meest bizarre ideeën mogen we uitvoeren en elk weekend staat de tent vol mensen die feestvieren. Wat wil je nog meer?”

Een avond met elkaar doorbrengen zonder te hoeven werken bijvoorbeeld. “Dat versterkt het gevoel van vriendschap”, knipoogt Sander. En waarom dan niet een fles tequila erbij? Zo kwamen ze uit op de Nachtwacht, een serie waarin Sauza mensen volgt die ‘klaar zijn voor nachtelijke avonturen’, zoals de pay-off luidt. Daar vonden ze zichzelf wel in passen bij BAR. De groep vrienden is jong, wild en blij, zeg maar. “Bij tequila denk ik altijd eerst: waarom drink je dat? Maar op de leukste feestjes heb ik altijd wel een glaasje op”, lacht Joni. Sander vult aan: “Ik geniet er wel van. Het was supertof een avondje met elkaar de beest uit te hangen. We hebben waanzinnig gelachen tijdens de fotoshoot waarin we allemaal aan de tequila zaten. Ik sta er natuurlijk het raarst van allemaal op!”

‘Het was supertof een avondje met elkaar de beest uit te hangen.’

Rondreizende bar

De bende van BAR is wel vaker met elkaar. Eigenaar Kristian moedigt een goede band aan, door de hele club op personeelsuitje naar Lowlands te sturen bijvoorbeeld. “Dat we daar met 35 man naartoe gaan en dat we de hele tijd bij elkaar blijven, zegt genoeg”, stelt hij. “BAR gaat in je bloed zitten.” En om dat te bewijzen, stapt Kristian even op een tafel met oud-medewerkers af. Sander: “Ook als je er niet meer werkt, blijf je komen. Waar dat vandaan komt? Ik denk de oorsprong van deze club. Kristian en zijn compagnon Jetti Steffers begonnen in 2011 met een rondreizende bar. In leegstaande panden in de stad organiseerden ze feesten om ‘vergeten buurten nieuw leven in te blazen’, zoals Kristian het zelf noemt. Dat brengt een losse mentaliteit met zich mee, waar veel mensen zich prettig bij voelen. Zeker als je hier een tijdje gewerkt hebt, voel je dat.”

‘Hoe Rotterdams wil je het hebben? Keihard werken en er vol voor gaan!’

Een paar jaar geleden werden Kristian en Jetti gewezen op een lege ruimte in het Schieblok. En zo kreeg het rondreizende circus van BAR een vaste stek. De insteek van ‘alles kan en alles mag’ is niet verloren gegaan door de vaste behuizing. Er is nog net als vroeger ruimte voor wilde plannen, zoals een poolparty met 100 strandballen en gigantische luchtkussens in de vorm van sinaasappelschijven. De vier lachen om het hardst als ze eraan terugdenken. “Of het langste oudjaarsfeest van het land”, schatert Joni. “30 uur achter elkaar werken… we hebben het volgehouden. Collega’s lagen her en der te slapen om dan na een uurtje slapen weer op te staan en keihard door te gaan! Hoe Rotterdams wil je het hebben? Keihard werken en er vol voor gaan!” Na een tijdje herinneringen ophalen, klinkt dat trouwens niet vreemd meer. BAR is een groep collega’s, ja. Maar het is vooral ook een groep friends for life. En hoe mooi is dat dan?