Kloppend hart van Rotterdam

‘Schrijnend als wij de enigen zijn die je in een week ziet’

Sander Grip Tekst
Marieke Odekerken Beeld

“Wij kwamen waar niemand naar binnen mocht: bejaardenhuizen waar familie niet mocht komen, het winkeltje gesloten was, de dagbesteding gestopt. Ik kom bij mensen die niets anders dan de televisie hadden als afleiding. Het is echt schrijnend als de huishoudelijke en de medische hulp de enigen zijn die je in een week ziet. Ik zag mensen depressief worden naarmate de isolatie langer duurde; je hebt meer nodig dan alleen die videochat met je kinderen of kleinkinderen.

Daarom ga ik eerst op mijn gemak zitten, doe een bakkie koffie en maak een praatje. Normaal heb ik hier weinig tijd voor, maar dwars tegen de regels in zorgen wij ervoor dat mensen aanspraak hebben. Een beetje menselijkheid en waardigheid verdient iedereen. Wij krijgen van Aafje gelukkig die ruimte om er nu echt te zíjn voor klanten.

En ik doe ook graag die extra stap naast mijn werklijsten om iemands week lichter te maken. Is het balkon schoonmaken niet een taak van mij? Ik doe het toch, want als jij je huis niet uit mag vanwege corona, wil je wel op een schoon balkonnetje zitten. Het is zorgen voor iemands mentale gezondheid en dat is net zo belangrijk.

‘Dwars tegen de regels in zorgen wij ervoor dat mensen aanspraak hebben’

Ik merk wel dat klanten soms bang zijn of afstand moeten houden. Zo heb ik een klant die behoort tot de risicogroep. Als ik beneden schoonmaak, blijft zij boven. En als ik naar boven moet, dan stap ik in de wc zodat zij naar beneden kan komen, waarna ik boven ga schoonmaken. Zo ontwijken we elkaar zo goed als het kan en blijft het veilig voor haar.

Voor mezelf ben ik niet bang: ik loop nog steeds meer risico aangereden te worden dan dat ik corona krijg. Maar om mijn klanten te beschermen, neem ik geen nieuwe mensen aan. Maar weet je ik echt gek vind? Dat we een crisis nodig hebben om op elkaar te gaan letten. Hangt er ergens in een lift een briefje; ‘Kan ik je helpen?’ Dan denk ik: waarom hangt dat er normaal gesproken niet? Ik hoop maar dat die aandacht blijft als deze crisis voorbij is.”

Dora Santos D’Oliviera – Thuishulp Aafje

Sander Grip en Marieke Odekerken brengen met ‘Helden van de Stad’ een ode aan alle mensen in Rotterdam die de stad draaiende houden tijdens de coronacrisis.