Kloppend hart van Rotterdam

‘Het lijkt soms wel of we denken dat corona weg is’

Sander Grip Tekst
Marieke Odekerken Beeld

“Het was in het begin net ‘I am legend’, die film waarin Will Smith en zijn hond als enigen over zijn op aarde. Zo stil was het. Nu de maatregelen langzaam worden versoepeld zie ik het drukker worden. Ik snap ook wel dat je het zat bent om binnen te zitten, maar het is soms echt te druk. Dan denk ik: blijf nou op elkaar letten!

Gelukkig zie ik mensen dat ook nog wel doen. Laatst stond ik in een overvolle tram. Eigenlijk wilde er niemand uitstappen. Ik zei tegen de jongere passagiers: ‘Maak alsjeblieft plaats voor de ouderen, zij verdienen het dat wij hen beschermen.’ Ik vond het mooi dat die jongeren toch opstonden en de tram verlieten. Dan is mijn werk geslaagd; ik wil helpen en service verlenen, geen bonnen schrijven. En ik grijp natuurlijk wel in als het vervelend wordt. Ik zet de man die om 10.00 uur dronken in de tram zit er echt wel uit. En ik haal die overlast gevende passagier heus uit de metro. Want zo kun jij weer veilig verder reizen.

‘In de eerste periode van deze crisis werd er niet actief gehandhaafd. Daar werd het echt niet gezelliger van’

Zelf heb ik gelukkig geen vervelende dingen meegemaakt, maar ik zie ook de berichten in de krant en op sociale media over collega’s. Dat raakt me. Wij verdienen net zo goed respect. En natuurlijk heb je een dikke huid; je moet gemaakt zijn voor dit werk. Maar dit werk is hard nodig. Dat hebben we in de eerste periode van deze crisis gezien. Toen werd er niet actief gehandhaafd, maar alleen op oproep. Daar werd het echt niet gezelliger van.

Nu het 1 juni is geweest, rijdt het ov weer normaal. Dat betekent dat wij scherp letten op het naleven van geldende maatregelen. Het lijkt soms wel of we denken dat corona weg is, maar het virus is nog lang niet verdwenen. Je moet niet voor niets een mondkapje dragen in het ov en je moet nog steeds die anderhalve meter afstand houden. Daar letten we streng op. En ja, in het uiterste geval krijg je een bekeuring. Maar daarvóór heb ik dan echt alles al gedaan om het gemoedelijk op te lossen.”

Sjon Toelsie – Buitengewoon opsporingsambtenaar ov

Sander Grip en Marieke Odekerken brengen met ‘Helden van de Stad’ een ode aan alle mensen in Rotterdam die de stad draaiende houden tijdens de coronacrisis.