Kloppend hart van Rotterdam

‘Giet de coronacrisis niet als extra laag zwarte saus over de uitvaart’

Sander Grip Tekst
Marieke Odekerken Beeld

“De enige regel waar ik me aan moet houden, is de wet op de lijkbezorging. Wie af wil wijken van de vaste standaarden, die je voorgeschoteld krijgt bij grote organisaties en waar nu veel restricties voor gelden, kan ook in deze tijd van corona een mooie uitvaart krijgen. Je kunt, met andere woorden, wel buiten de lijntjes kleuren. Zolang het papier maar niet scheurt.

Natuurlijk moet je je houden aan de coronamaatregelen, zoals het maximum van dertig personen dat aanwezig mag zijn, maar als Mozes niet naar de berg kan komen… Ik heb een drive-throughuitvaart gehouden. En een uitvaart die in caravaan langs familie en vrienden ging. Op elke stop waren minder dan dertig mensen aanwezig. We hadden steeds een praatje, muziek en ik maakte een compilatiefilm aan het eind van de tocht. Zo kon iedereen persoonlijk afscheid nemen en als de coronacrisis voorbij is, komt er nog een gezamenlijke afscheidsdienst.

‘Je kunt buiten de lijntjes kleuren, zolang het papier maar niet scheurt’

Uiteraard merk ik dat het nu meer moeite kost een goede uitvaart te organiseren, maar ik ben dus ooit voor mezelf begonnen omdat ik weg wilde van standaardprocedures. En eigenlijk is het in deze crisis precies dat: weg van de standaarden en zoeken naar een oplossing die past. Ik ben in dit werk nog nooit een uitdaging uit de weg gegaan en dat zal ik ook nu niet doen.

De dood is nauwelijks te bevatten en toch moet je een vorm van acceptatie vinden. Daarbij kan ik je helpen, zodat de uitvaart een mooie dag wordt die steun geeft waar je met genegenheid op terugkijkt. Het verlies zelf is al schrijnend genoeg, dan mag het afscheid wel mooi zijn, toch? Ook nu. Giet de coronacrisis dus niet als extra laag zwarte saus over de uitvaart heen. We kunnen nog steeds mooie dingen doen, als je je kop maar niet verliest en de angst maar niet laat regeren.”

Evelien Ligthart – Uitvaartverzorger

Sander Grip en Marieke Odekerken brengen met ‘Helden van de Stad’ een ode aan alle mensen in Rotterdam die de stad draaiende houden tijdens de coronacrisis.