“Voor dak- en thuislozen is ‘blijf thuis’ een lastige boodschap. Zij kunnen nergens heen en dus komen ze naar de nachtopvang. Wij hebben maar achttien bedden voor vaste slapers. Nu in de coronacrisis krijgen we honderd mensen extra per nacht. Tachtig procent van hen is Oost-Europees. Omdat ze nu werkloos zijn door corona hebben ze geen geld voor een dak boven hun hoofd. Bij ons kunnen ze wat eten en drinken, er is medische hulp en ze kunnen slapen. Wij hebben nu twee gymzalen als tijdelijke slaapzalen: in West en in Prinsenland. Grote zalen met vijftig stretchers in lange rijen. Er zit vijf meter tussen elk bed, maar je hebt geen privacy.
Wie bij ons wil slapen, moet zich melden bij ons pand aan de Vijverhofstraat. Er is een loket gemaakt met plexiglas ervoor. Daar kunnen mensen zich inschrijven. We meten dan gelijk je temperatuur. Na je aanmelding mag je niet meer naar buiten. Met een busje brengen we je naar je slaapplaats. Daar krijg je ook eten en drinken en we brengen je ‘s morgens terug naar ons pand. Logistiek een enorme puzzel, maar zo voorkomen we dat mensen ’s avonds door de stad zwerven op weg naar hun slaapplaats.
‘Ik zie hoe moeilijk het voor hen is om hun trots opzij te zetten en hulp te vragen’
Wij werken dag en nacht, zeven dagen per week. Elke dag is een nieuwe uitdaging om alles goed te laten gaan, want het is moeilijk afstand houden als er zoveel gasten zijn. Toch hebben wij nog geen coronageval gehad. Wel bij een andere stichting. De slapers daar moesten een week in quarantaine en zijn daarna allemaal getest. En de locatie is dicht geweest om te ontsmetten.
Ik zie wel angst bij de gasten: sommigen durven niet dicht bij elkaar te zijn. Soms zie ik ze wel twintig meter verderop wachten tot we opengaan. Maar eenmaal binnen merk ik weinig spanning. Dat komt, denk ik, ook omdat de extra slaapplekken op een andere locatie zijn. De meeste mensen die komen, zijn dankbaar voor de hulp die we bieden. Dat maakt mij ook blij, want ik kan mensen helpen. Wel zie ik hoe moeilijk het voor hen is om hun trots opzij te zetten en hulp te vragen.”
Bram Moshefi – Sociaal beheerder nachtopvang Nico Adriaanse Stichting (NAS)
Sander Grip en Marieke Odekerken brengen met ‘Helden van de Stad’ een ode aan alle mensen in Rotterdam die de stad draaiende houden tijdens de coronacrisis.